10 fakta du antagligen inte visste om ABBA

ABBA var ett av de mest framgångsrika banden som fanns i början av 70-talet till början av 80-talet och består i huvudsak av två svenska sångpar, vars förnamn utgör namnet för gruppen; Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Jag antar att alla från åldrarna 40 och uppåt mycket väl minns sitt förflutna lyssnandes på deras låtar. Än idag spelas gruppens musik i både filmer, på fester och ute till vardags. Här är tio fakta som du kanske inte tidigare kände till om Sveriges stolthet när det kommer till musik!01) ”Ring Ring” var ABBA:s första debutalbum som släpptes 1973, men deras fenomenala sång som introducerade dem till världen var låten ”Waterloo”, som de utförde den 6 april 1974 i Eurovision, som hölls i Brighton, England.

02) ABBA:s andra återförening offentligt efter deras separation hände efter 22 år på den svenska premiären av filmen ”Mamma Mia” den 4 juli 2008.

03) Anni-Frid Lyngstad var norska vid födseln. Hennes far av en tysk soldat som var på uppdrag i Norge när han träffade Anni-Frids mor, och deras relation resulterade i Anni-Frid.

abba1

04) Ett specialprogram om ABBA i australiensk TV år 1976 drog mer tittare än månlandningen 1969! Specialprogrammet, som titulerades ”The Best of ABBA”, fick sändas hela fyra gånger på grund av dess popularitet.

05) ABBA delar samma namn som skaldjursföretaget Abba, som också ägde registreringsrätt på namnet. Dock valde företaget att låta Abba behålla sitt namn, trots varumärkesintrång. Gissningsvis var det en ganska bra reklam för företaget.

06) ABBA har varit med i en hel drös olika reklamfilmer, men deras kanske mest kända är när de gjorde reklam för barnmatsföretaget Semper.

07) Att bandet var gigantiska hos de engelskspråkiga är ingen nyhet, men visste du att de även var stora hos den spansktalande delen av världen? För att hedra detta släppte de ett album med den spanska titeln ”Gracias Pour La Musica”, som sedan kom att översättas till ”Thank You for the Music”.

abba2

08) Innan bandet fick sitt officiella namn ABBA kallades det för ”Festfolk”. Men eftersom namnet på engelska lät som ”Fastfolk” (”engaged couples” (”förlovade par” på svenska)) valde de att byta.

09) Gruppen toppade samtliga topplistor titt som tätt i nästan samtliga länder mellan 1974 till 1982. Men ABBA var den första icke-inhemska grupp som toppade topplistor i Storbritannien, Irland, Kanada och Australien.

10) År 1977, bara tio dagar efter att de hade släppt singeln ”Knowing Me, Knowing You”, hade ABBA sina första konserter i Storbritannien. De två Londonspelningarna skulle ta 12 000 människor, men hela 3 500 000 skickade in ansökan via brev för att deltaga.Läs även
Elvis-Presley-009
10 fakta du antagligen inte visste om Elvis Presley

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar