10 fakta du antagligen inte visste om Adidas

06Sponsrad på livstid…
Den brittiska fotbollslegenden David Beckham har ett livslångt sponsoravtal med Adidas. Sponsoravtalet är värt totalt 160 800 000 dollar (!).

07

Har även byggt vapen…
Under slutet av andra världskriget byggdes en Adidas-fabrik i Tyskland om till något helt annat; istället börjades det nämligen att tillverkas ”Panzerschreck”, som var en berömd anti-tank-bazooka

08Världens kanske märkligaste sponsorpåhitt…
Liverpool FC hade ett sponsoravtal med Adidas, som gick ut på att klä spelarna i finalen av FA-cupen år 1966 med Adidas-kläder. Men några av spelarna var redan sponsrade av Gola, vilket ledde till att ledningen målade dit tre ränder med en markör över Gola-logotyperna.

09

Michael Jordan valde motvilligt Nike…
Basketspelaren Michael Jordan (se bild nedanför) är en av Nikes största ikoner genom tiderna. Men till en början ville Michael Jordan skriva sponsoravtal med Adidas. Problemet var bara att företaget i fråga inte tyckte att Jordan var någon speciell, vilket ledde till att Nike istället skrev avtal med forna superstjärnan.

Bröderna som gick skilda vägar…
Efter andra världskriget beslagtog den amerikanska armén skofabriken. Dassler fick i uppdrag att tillverka skridskor. 1947 upphörde den amerikanska arméns styre över företaget och i samma veva beslutade bröderna Rudi och Adi Dassler att gå skilda vägar. Rudi Dassler startade ett eget bolag, Puma. Adidas grundades av Adi Dassler år 1949 som Adi Dassler adidas Sportschuhfabrik. I dag är båda företagen världsledande inom sportmarknaden när det kommer till skor och kläder.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om dina fötter

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar