10 fakta du antagligen inte visste om ägg

Ägg är huvudingrediensen i många människors favoritfrukost världen över. Än idag vet inte forskare hur det kommer sig att fåglar började lägga ägg istället för att föda levande ungar. Men vi vet säkert att många inte skulle klara sig utan bacon och äggröra.

Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om ägg!01I Storbritannien är det olagligt att sälja tvättade hönsägg medan det i USA är olagligt att sälja otvättade hönsägg. Förvirrande?

 

02

Eftersom hönsäggets skyddande beläggning tvättas bort i USA så är det inte lämpligt att förvara dem i rumstemperatur, därför hittar du oftast hönsäggen i kylrum/kylskåp när du befinner dig i amerikanska matvaruaffärer.

egg3
03Du får endast i dig hälften av allt protein som ett hönsägg innehåller och du äter det rått, jämfört med om du kokar det!

 

04Kivifåglar (se bild nedanför) lägger de största äggen i världen i förhållande till deras egen kroppsstorlek.

kiwibird
05År 1806 fanns det en bedragare i England vid namn Mary Bateman. Hon ristade in “Christ is coming” på hönsägg som hon sedan tryckte tillbaka upp i hönsens äggledare. Sedan tog hon betalt för att människor skulle få bevittna ett ”mirakel” när hönorna värpte äggen igen.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar