0

Ägg är huvudingrediensen i många människors favoritfrukost världen över. Än idag vet inte forskare hur det kommer sig att fåglar började lägga ägg istället för att föda levande ungar. Men vi vet säkert att många inte skulle klara sig utan bacon och äggröra. Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om ägg!

Lagarna skiljer sig åt kring ägg…

Storbritannien är det olagligt att sälja tvättade ägg medan det i USA är olagligt att sälja otvättade. Förvirrande? [källa]

Därför står de i kylen i USA…

Eftersom hönsäggets skyddande beläggning tvättas bort i USA så är det inte lämpligt att förvara dem i rumstemperatur, därför hittar du oftast hönsäggen i kylrum/kylskåp när du befinner dig i amerikanska matvaruaffärer. [källa]

Därför bör du alltid koka ägget…

Kroppen absorberar proteinet från äggen oavsett om det är rått eller kokt. Att äta råa ägg kan dock öka risken för matsmältningsproblem och infektioner, eftersom det finns en möjlighet att ägget kan innehålla bakterien Salmonella. Kokning dödar eventuella bakterier och gör ägget säkrare att konsumera. [källa]

Störst i förhållande till sin storlek…

Kivifåglar (se bild nedanför) lägger de största äggen i världen i förhållande till deras egen kroppsstorlek[källa]

En plågsam bedragare…

År 1806 fanns det en bedragare i England vid namn Mary Bateman. Hon ristade in “Christ is coming” på hönsägg som hon sedan tryckte tillbaka upp i hönsens äggledare. Sedan tog hon betalt för att människor skulle få bevittna ett ”mirakel” när hönorna värpte äggen igen. [källa]

Så liten är risken att ägget innehålla Salmonella…

Endast ett av varje 20 000 ägg innehåller onda bakterier. Så sannolikheten för att ett ägg kan innehålla Salmonella är med andra ord extremt liten – rättare sagt 0,005% (fem tusendelar av en procent). Om du är en genomsnittskonsument innebär det med andra ord att du kan stöta på ett bakteriellt ägg ungefär var 84:e år[källa]

Vänder ständigt ägget i magen…

En höna vänder ägget inuti sin kropp ca 50 gånger per dag. Detta gör hon för att äggulan inte skall fastna på skalets insida. [källa]

Ett ägg i ägget…

Även om det är extremt ovanligt så kan hönor lägga ägg som innehåller ett till ägg inuti ägget. Hängde du med? [källa]

Blås bort skalet…

Om du vill skala dina hårdkokta ägg på enkelt sätt så skall du lägga i en tesked med bakpulver under tiden som ägget kokar. Efter detta tar du försiktigt bort skalet på botten och toppen av ägget, sedan kan du enkelt blåsa ut ägget ur sitt eget skal!

Falska hönsägg en stor marknad i Kina…

Kina har det blivit populärt att sälja falska hönsägg som bland annat består av kåda och koaguleringsmedel. Med rätt utrustning kan en person tillverka ca 1 500 styck falska hönsägg per dag. [källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win