10 fakta du antagligen inte visste om Albert Einstein

Albert Einstein, född 14 mars 1879 och död 18 april 1955, var en tysk-judisk teoretisk fysiker. Han är mest känd för att ha utvecklat teorin om allmän relativitet, vilken milt sagt medförde en revolution inom fysiken. Einstein räknas som en av fäderna till den moderna fysiken och anses av vissa ha haft ett av de mest kreativa intellekten någonsin – trots att människor med högre IQ:n har blivit uppmätta. Här är allt du behöver veta, och säkert inte visste, om vår allas Einstein.



01) Albert Einstein blev uppsökt och stoppad så många gånger av beundrare och fanatiker som ville ha svar på hans teorier att han till slut satte i system att svara dem med: ”Ursäkta mig, jag misstas ofta för att vara Albert Einstein, men jag är bara väldigt lik honom”.

02) Einstein var en tidig förespråkare av medborgarrättsrörelser. Han drog paralleller mellan judar i Tyskland och mörkhyade människor i Amerika, och sade: ”i slutändan är alla ändå en människa”.

03) Det berömda fotot av Albert Einstein när han sticker ut tungan togs i slutet av hans 72:a födelsedagsfest. En fotograf försökte övertala honom att le för kameran för en sista gång, men efter att ha lett för fotografer hela dagen tröttnade han och räckte istället ut tungan på ett komiskt sätt.

alberteinstein1

04) År 1952 blev Einstein erbjuden presidentskapet i Israel. Han avböjde erbjudandet med att säga att som forskare var han utbildad för att hantera objektiv fakta, och saknade helt lämplighet och erfarenhet för att handskas med människor.

05) År 1947 berättade den tyska logikern/matematikern Kurt Gödel för Albert Einstein att han hade upptäckt ett kryphål i konstitutionen, som skulle tillåta USA att bli en diktatur. Einstein valde dock att aldrig motbevisa Gödel med sina bevis, som visade motsatsen, då det skulle skada Gödels chanser att kunna få ett amerikanskt medborgarskap. Vänskapligt.

06) En dag före sin död, vägrade Einstein kirurgi som skulle kunna hjälpa, och sade: ”Jag vill dö när jag vill. Det är smaklöst att förlänga livet på konstgjord väg. Jag har gjort min andel, nu är det dags att gå. Jag kommer att göra det elegant”.

07) De sista orden som Albert Einstein sade innan han gick bort vet ingen, och kommer heller aldrig att få reda på. Anledningen är att han sade dem på tyska, och hans sköterska behärskade inte det tyska språket.

alberteinstein2

08) Det kanske är svårt att tro att detta matematiska geni har gjort något annat i sitt liv än räknat och haft sig, men under oktoberfestivalen i Tyskland 1896 jobbade han faktiskt som elektriker.

09) Einstein tog betalt för att skriva autografer – pengarna donerade han sedan till välgörenhet. Visserligen var det inga större summor, en dollar per autograf.

10) Einstein använde en gång en check från ”Rockefeller Foundation” på ett totalt värde av 1 500 dollar som ett bokmärke. Dessvärre försvann boken och återfanns aldrig.

BONUS) Albert Einstein föddes under den officiella pi-dagen, ironiskt nog.

 

Läs även
andravarldskrigetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om andra världskriget

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar