2
2 poäng

Alexander den store (Alexander III) är en av människans tids största fältherrar och föddes 20 juli 356 f.Kr. i Pella. Fram till sin död år 323 f.Kr. hann han med mer än vad någon annan tidigare har gjort när det kommer till krigshistoria. Böcker har skrivits i hans ära, filmer har spelats in om honom, noveller har författats. Ja, han var kort och gott en intressant man, men också med många underliga idéer och drag. Här är tio fakta om den romerska härskaren som du bör känna till, och som de antagligen aldrig tog upp i skolan!

Obesegrad under 15 års tid…

Att han var en stor krigsherre är det inget snack om. Under hela femton års tid av erövring och krig förlorade Alexander den store aldrig en enda strid, vilket i dagens historieböcker också ses som någon form av rekord.

Undervisades av Aristoteles…

Alexander var son till Filip II av Makedonien och Olympias som var dotter till kungen av Epeiros. Senare hävdade Alexander att hans riktiga far var guden Zeus. Från år 343 f.Kr. var den kände filosofen Aristoteles Alexanders lärare. Hans far, Filip, hade kallat honom till Makedonien, för att undervisa Alexander. Aristoteles lärde den unge prinsen bland annat retorik och litteratur.

Mäktiga män och deras katträdsla…

Vad hade Alexander den store, Adolf Hitler, Benito Mussolini och Napoleon Bonaparte gemensamt? Jo, det led av ailurofobi, som kort och gott betyder att man lider av ”rädslan för katter”. Ailurofobi är en erkänd fobi och inte alltför ovanlig.

Tvättade håret i saffran för att få det orangefärgat…

Hans orangefärgade hår har mer eller mindre blivit en ikon, men i själva verket var det inte hans naturliga hårfärg. Alexander tvättade nämligen håret i saffran för att hålla det blankt och orangefärgat.

Blev mäkta imponerad av perserna…

Efter att hans armé hade besegrat perserna började Alexander den store att klä sig som dem och tog också två persiska kvinnor till fruar.

Har lagt grunden för åtminstone 70 städer…

Alexander har lagt grunden för åtminstone sjuttio städer, varav han döpte tjugo av dem efter sig själv och en efter sin häst. Det måste man väl ändå klassas som lite egenkär, va?

Föddes med heterokromatin…

Alexander hade heterokromatin: det vill säga att ett av hans ögon var blåfärgat och det andra var brunfärgat. Heterokromatin är inte alltför vanligt förekommande hos människor, men utvecklas ofta hos många specifika kattraser.

Var inte bara kung – utan även farao…

Man förstår att Alexander kallades för ”Alexander den store”, då han under en och samma tid var kung av Makedonien, farao i Egypten, kung av Persien och kung av Asien. Med andra ord en ganska stor bit land att hålla ögonen på.

Var känd för sitt supande…

Vid ett skede höll Alexander en glädjefylld dryckestävling för sina soldater, vilket å andra sidan inte hörde alls till ovanligheten! Däremot slutade det mindre glädjefyllt då hela 42 soldater dog av alkoholförgiftning.

Var så gott som ständigt onykter…

I filmatiseringar av Alexander lyftes han ofta fram som en heroisk och älskad hjälte, men riktigt så var aldrig fallet i verkligheten. Tvärtom var han inte beundrad av många, utan sågs mest som en ständigt onykter tyrann av sitt eget folk.

Kubas ledare beundrade den romerska ledaren…

Tre av den numera avlidne expresidenten Fidel Castros söner är döpta efter den romerska kejsaren; AlexisAlejandro och Alexander.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win