10 fakta du antagligen inte visste om Alfapet

Alfapet uppfanns 1931 av den New York-boende arkitekten Alfred Mosher Butts. Butts uppfann spelet i ett försök att skapa ett ordspel som kombinerar anagram och korsord, vilket innebar tur, slump och en stor skicklighet. Butts dog vid en ålder av 93 år 1993, men än idag lever hans spel vidare – större än någonsin! Här är tio fakta som du bör känna till om det brädspel som du med all säkerhet åtminstone har provat på någon gång i livet. 

01) I Storbritannien har mer än hälften av alla hushåll minst ett Alfapet hemma (53% för att vara mer exakt).

02) Alfapet har haft många namn. På engelska heter det ”Scrabble”, men 1931 hette det ursprungligen ”Lexico”. Därefter fick sällskapsspelet ett namnbyte och fick istället heta ”Criss-Cross Words”. Men till slut fick vi dagens namn; ”Scrabble”. Det hör dock inte till ovanligheten att varje land har ett eget namn för spelet.

03) Alfred Butts beslutade frekvensen och fördelningen av bokstavsplattor genom att analysera den första sidan av nyhetstidningen New York Times.

alfapet1

04) Sällskapsspelet säljs idag i 121 länder och finns på hela 31 olika språk.

05) Att Alfapet är omåttligt populärt kan ingen förneka. Varje timma startar i snitt 30 000 nya Alfapet-spel världen över.

06) På tal om populärt, över 150 000 000 Alfapet-spel har sålts världen över.

07) Om alla bokstavsplattor som någonsin producerats lades på en rad skulle de sträcka sig över 80 500 km (!).

alfapet2

08) Om du spelar Alfapet på engelska är det möjligt att få 1 782 poäng med att bara lägga ett enda ord! För att få ihop dessa poäng är det ordet ”Oxyphenbutazone” som ska läggas, och det gäller att pricka in en hel del bonusar som ligger på brädet.

09) Originalet av Alfapet (det engelska) har 100 bokstavsbrickor. De länder som har flest brickor är Italien och Portugal som har hela 120 brickor.

10) I den franska versionen av Alfapet finns det fem bokstäver som ger tio poäng vardera. Dessa är K, W, X, Y och Z

BONUS) Det första producerade Alfapetspelet hade ingen spelbräda, då fick man spela med endast bokstavsbrickorna.

 

Läs även
monopolfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Monopol

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar