10 fakta du antagligen inte visste om älgar

Vi har gjort oss kända för våra älgar som springer runt i skogen. Inte minst var det förr vanligt att tyska turister stal våra älgskyltar vi hade vid vägarna för att varna bilister om älgrika områden. De har blivit kallade för ”skogens konung” under decennier av oss svenskar. Kanske inte helt utan anledning, då de ser mäkta imponerande ut. Det finns två typer av älgar; europeisk älg (Alces alces) och amerikansk älg (Alces americanus) och de är ett släkte partåiga hovdjur med de största nu levande hjortdjuren. Här i Sverige är det inte alltför ovanligt att jaga älg, och älgkött har blivit mäkta populärt under senare tid.

Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du kanske inte kände till om skogens konung!


01Med stor storlek kommer stor aptit. Älgar äter – mycket, väldigt mycket! Under den varmare delen på året kan de äta upp till 35 kilo per dag. Under kallare årstider är de dock lite lugnare med maten, och brukar i snitt ”bara” tugga i sig 15 kilo föda dagligen.

02

Även stora djur har sina fiender. En vargflock eller en svartbjörn är ingen match för en frisk vuxen älg, så björnar och vargar brukar vanligtvis ge sig på de yngre, sjuka och gamla älgarna istället, de som har svårare att försvara sig med andra ord. Däremot gäller det för älgar att passa sig för att bli bitna av rovdjur – oavsett om det är en fullvuxen och frisk eller gammal älg. Ett sår brukar oftast bli infekterat, och inom loppet av två veckor brukar de avlida och bli till föda för rovdjur.

algar1
03Men rovdjuren är inte älgarnas största fiende. Det finns en annan fiende, som är avsevärt mindre, som de också bör oroa sig mer över. Parasitmaskar (på latin; Parelaphostrongylus tenuis), som angriper värdens hjärnor. De smittsamma larverna tar sig in till älgens hjärna och orsakar stora neurologiska skador, vilket i slutändan leder till deras död.

04

Som hos andra hjortdjur (med undantag för renen) är det endast handjuret som bär horn. Hornen börjar som små bastklädda rosenstockar hos älgkalven på hösten det första levnadsåret, som kan urskiljas som små bulor bakom ögonen. Vid två års ålder anlägger tjuren ofta enkla spetsar till horn, så kallat ”cykelstyre”. Vanligen är tjurens horn som störst vid mellan sex och tolv års ålder, då benämns tjuren ”kapital”, varefter de sedan går på retur, då hornen minskar i storlek och taggantal.

algar2
05Precis som älgen själv finns dess horn i alla möjliga olika storlekar. Hornen består i huvudsak av ett stort ben, så i allmänhet väger de också en hel del. Tjurarna utvecklar muskulösa halsar för att hjälpa till att hålla upp de enorma hornen. De ståtliga hornen på en fullvuxen älg kan väga över 18 kilo!

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar