10 fakta du antagligen inte visste om Alingsås

Kaféernas stad, potatisstaden, cykelstaden – Alingsås har så många namn att det snart börjar bli krångligt att hålla koll på alla! Till helgen drar årets händelse igång i staden norr om Göteborg – Potatisfestivalen, då alla alingsåsare samlas, åker karuseller, köper lotter och äter sill och potatis! Här är tio fakta som du kanske inte kände till om Jonas Alströmers hemstad!01) Vid detta laget visste du förhoppningsvis redan det, men det var alingsåsaren Jonas Alströmer som införde och populariserade potatisen till Sverige! Både på Alingsås Torg och i Göteborg finns statyer av denna man!

02) Ortens namn, belagt sedan 1382, kommer möjligen från att en person från Ale, kallad ”aling”, bosatt sig på platsen. Efterleden ”-ås” kommer troligen av att personen bosatte sig på åsen som idag ligger vid stadsdelen ”Nolby”. Alltså kallades platsen för ”Alings ås”

03) Alingsås fick sina stadsrättigheter först år 1619 av Gustav II Adolf , vilket gör Alingsås till en av de äldsta städerna i regionen.

alingsas1

04) Runt 1720-talet hade Alingsås stad bara cirka 150 invånare. Ja, det är lite större idag, med sina cirka 40 000 invånare i kommunen. Dock fick staden sig ett rejält uppsving efter Jonas Alströmers manufakturverk under 1720-talet.

05) 1724 och 1779 drabbades Alingsås av stadsbränder som förstörde större delen av staden. Men lik förbannat står staden kvar än, så några stadsbränder tar då inte död på potatisstaden!

06) År 1950 var Alingsås lite större än år 1720! Då uppkom siffran i hela 12 572 invånare!

07) Mycket av befolkningsökningen i Alingsås beror på tågbanan! Redan år 1857 öppnade tågstationen, och sedan idag finns det bland annat en pendel till Göteborg!

alingsas2

08) I Alingsås finns den kommunala gymnasieskolan Alströmergymnasiet. Alströmergymnasiet är godkända av fotbolls- och handbollsförbundet att bedriva så kallad nationell godkänd idrottsutbildning (NIU), med namnet Alströmergymnasiet NIU elit idrottsgymnasium.

09) Det internationella Lights in Alingsås är ett evenemang där kommunen, tillsammans med de kommunala bolagen och Sparbanken Alingsås, bjuder in ljusdesigners från hela världen för att tillsammans med studenter ljussätta offentliga miljöer i staden.

10) I augusti månad bjuds det in till Alingsås Stora Barnkalas och hela innerstaden fylls med aktiviteter för alla barn mellan 0-100 år. Undertecknad har dock för ont i kroppen för att ta sig dit, eftersom det bjuds på träningsvärk dagen efter!

 

Läs även
potatisfokus
10 fakta du antagligen inte visste om potatis

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar