10 fakta du antagligen inte visste om allergier

Just nu är det den tiden på året då vi får höra pollenallergikernas oerhört hårda liv, fullt av kli i ögat, svullen hals och en ständigt rinnande näsa. Men det finns allergier som är avsevärt värre än de som är allergiska mot pollen (även om det är den vanligaste formen). Här är tio fakta om just allergier som du kanske inte kände till sedan tidigare. 01) Enligt den amerikanska byrån ”National Institutes of Health” har mer än hälften av alla bebodda i utvecklade delar av västvärlden minst en allergi.

02) En av de mest dödligaste allergierna är mot penicillin. Oftast vet man själv inte om allergin förrän det är för sent.

03) Ja, man kan faktiskt vara allergisk mot kackerlackor, hur udda det än låter. Med tanke på att det är en delikatess i många länder kan det innebära en ren livsfara att trycka i sig krypen utan att veta om ens allergi.

allergi1

04) Bara i Europa dör cirka 150-170 människor årligen på grund av matallergier mot skaldjur, nötter, fisk, mjölk och ägg.

05) Visst kan man vara allergisk mot sex. Eller ja, typ i alla fall. Här i Sverige har vi ingen utförlig statistik, men i USA är cirka 40 000 kvinnor allergiska eller känsliga mot mannens spermier, vilket kan leda till bland annat klåda eller svullnad i underlivet. I värsta fall kan kvinnan hamna i chocktillstånd.

06) Om du är pollenallergiker bör du beskylla besvären på klimatförändringarna! I snitt är pollensäsongen cirka 16 dagar längre per år nu jämfört med år 1995.

07) Man kan även vara allergisk mot solljusets UV-strålar, vilket kan leda till sveda och klåda vid för lång vistelse i solen. Antihistaminer kan hjälpa mot allergin, men aldrig avleda den helt. Vistas du för länge i solen kan din hud ta stor skada (se bild nedanför).

allergi2

08) Om du har känslig hud rekommenderas det inte att du piercar dig. Bortsett att majoriteten av smycken innehåller nickel, vilket kan ge dig en livslång allergi mot metaller, blir huden också känsligare där hålet är gjort, just för att huden blir tunnare runt om.

09) Människor som påstår sig lida av elallergi säger att de är känsliga för elektriska fält som genereras av produkter såsom mobiltelefoner, mikrovågsugnar, datorer och kraftledningar. Symptom på allergin kan vara huvudvärk, ringningar i öronen och trötthet – bara för att nämna några. Åsikterna går dock isär hos läkare och forskare om allergin faktiskt finns på riktigt, och majoriteten av studier som har gjorts om allergin har inte kunnat visa några bevis på att det faktiskt existerar.

10) Även om den vanligaste färgen på pollen är gulfärgad, finns den faktiskt i en hel drös av fler färger; bland annat i rött, lila, vit och brun.

 

Läs även
influensafokus
10 fakta du antagligen inte visste om influensa

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar