10 fakta du antagligen inte visste om Amazonas regnskog

Det mesta man läser om regnskogar brukar vara av negativt innehåll – exempelvis hur mycket av skogen som avverkas, eller hur många djurarter som försvinner på grund av människans leverne. Men allt är inte bara pannkaka; Amazonas regnskog – som ligger i Sydamerika – är cirka tolv gånger större än Sveriges yta, och även om mycket har avverkats hoppas alla numer att den över 50 miljoner år gamla skogen ska få vara i fred. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om vår absolut största regnskog!01) Cirka 20% av allt syre som existerar på vår planet kommer från Amazonas regnskog. Då kanske det inte är så konstigt att man bör vara rädd om regnskogen.

02) Det finns ett gäng regnskogar här på jorden, men för att få en större uppfattning om hur stort Amazonas regnskog faktiskt är, så motsvarar den cirka hälften av all regnskog vi har.

03) Under de senaste 40 åren har cirka 20% av Amazonas regnskog skövlats.

amazonas1

04) Regnskogen motsvarar ett område på cirka 5 500 000 kvadratkilometer – ungefär samma storlek som två Argentina.

05) Sand från Saharaöknen blåser ända bort till Amazonas, vilket också fungerar som smörja och näring för allt växande.

06) Det finns bevis på att människan bosatte sig i regnskogen redan för 11 200 år sedan. Detta vet man tack vare funna grottmålningar.

07) Forskare är i princip överens om att regnskogen har existerat i åtminstone 55 000 000 år. Självklart hoppas vi på att den kommer att stå kvar minst lika länge till!

amazonas2

08) Cirka 10% av alla djurarter vi idag känner till lever i Amazonas regnskog.

09) Om du har planer på att ta dig över den gigantiska floden som finns i Amazonas regnskog får du allt blöta ner dig – det finns nämligen inte en enda bro där!

10) År 2008 donerade vårat grannland, Norge, hela en miljard dollar till Amazonas – just för att förhindra avverkning och all form av tjuvjakt.

BONUS) I regnskogen finns det cirka 400 miljarder träd. Hela cirka 16 000 olika djurarter lever bland träden.

 

Läs även
skogfokus
10 fakta du antagligen inte visste om skog

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar