10 fakta du antagligen inte visste om den amerikanska revolutionen

Den amerikanska revolutionen var det händelseförlopp under andra hälften av 1700-talet som ledde till att de tretton kolonierna på Nordamerikas östkust uppnådde självständighet från det brittiska imperiet och kom att utgöra Amerikas förenta stater. Under denna period enades kolonierna mot det brittiska styret och gick in i en väpnad konflikt som kallas amerikanska frihetskriget, mellan 1775 och 1783. Detta kulminerade i en amerikansk självständighetsförklaring 1776 och seger på slagfältet cirka 1781. Här följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om just den amerikanska revolutionen!

01Visste inte vad bajonetter var…
Under den amerikanska revolutionen använde många otränade amerikanska soldater bajonetterna för att tillaga kött över brasor snarare än att använda dem i strid. Efter att ha fått bajonettutbildning från en preussisk general kunde amerikanska armén vinna en hel kamp utan att skjuta ett enda skott.

02Var politiskt fristående…
George Washington och Samuel Adams, båda två som anses vara ledare för den amerikanska revolutionen, vägrade att gå med i ett politisk parti eftersom de trodde att tanken skulle dela kongressen. De identifierades istället bara som ”Whigs”, ett gemensamt namn för de som stöder självständighet.

03Fransmännen led störst förlust…
Fransmännen förlorade fler soldater i strid än vad amerikanarna gjorde under den amerikanska revolutionen. 

04

Ledare för brittiska armén flyttade till Indien…
Lord Cornwallis (se bild nedanför), allmänt känd för att leda den brittiska armén under den amerikanska revolutionen, blev guvernör-general i Indien efter kriget och begravdes där i en grav med utsikt över Gangesfloden.

05Deltog som 13-åring…
Andrew Jackson deltog i den amerikanska revolutionen informellt vid 13 års ålder som kurir. Han överlevde och tillfångatogs av britterna och var den enda medlemmen i sin familj att överleva revolutionen och själv förälder vid 14 års ålder.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar