10 fakta du antagligen inte visste om amning

Amning är naturens sätt att förse ett spädbarn med mat genom att låta det suga på moderns bröst, även kallat att ”ge di” eller att ”ge bröstet”. Idag är det ett ganska hett diskuterat ämne, då många kvinnor känner att de inte kan amma var de vill när deras barn är hungrigt. Likaså tycker många andra att amning bör ske lite diskret eller med en tygbit över bröstet. Mänsklig bröstmjölk är den hälsosammaste formen av mjölk för spädbarn. Det finns få undantag, såsom när modern tar vissa läkemedel eller är smittad av T-lymfotrop virus, HIV, eller har en aktiv obehandlad tuberkulos. Amning främjar hälsan, förebygger sjukdomar och minskar mat-, hälso- och sjukvårdskostnader. Med detta självklara sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om amning!01) Amning kan sänka risken för fetma. För ett par år sedan visade även en studie att amning leder till bättre matvanor i förskoleåldern hos barn. De barn som hade blivit flaskmatade hade nämligen svårare att känna efter när de var mätta, jämfört med de mat som åt från sin moders bröst. Forskarna tror dock att det är mer av en beteendelänk snarare än näringsmässigt.

02) När du ammar är du mer törstig än vad du är i vanliga fall. Det rekommenderas starkt att du dricker ett stort glas med vatten efter varje amning. Däremot ska du självklart inte dricka mer än nödvändigt.

03) Bröstmjölk kan inte kopieras på något sätt. Detta för att bröstmjölken ständigt är under förändring i kroppen, och kan på så vis inte dupliceras. Ingen moders bröstmjölk är den andra moderns bröstmjölk sig lik – utan just din bröstmjölk är helt unik. Skulle du ta ett bröstmjölksprov under förmiddagen på en kvinna skulle det inte ens synas att det kommer från samma kvinna om du tar ett likadant prov senare på eftermiddagen.

amning1

04) Bröstmjölk innehåller två huvudtyper av protein som är extra viktiga för ditt barn. Dessa två kallas för vassle och kasein. Det finns mer vassleprotein än kasein, och det har de största infektionsbekämpande befogenheter som din kropp har att erbjuda. Om inte ditt barn får dessa två proteiner kan han eller hon i framtiden få svårt för att smälta mjölk eller utsättas mer för infektioner.

05) Dina bröst kommer bara att producera så mycket mjölk som barnet behöver, varken mer eller mindre. När du börjar amma, kommer dina bröst börja att producera mer mjölk, men allt eftersom barnet kommer att äta mindre med åldern kommer också mjölkproduktionen sakta men säkert att avta mer och mer.

06) [RÄTTELSE] I många fall kan man tro att bröstmjölk är rena rama mirakeldrycken – och ja, i många fall är det också det. Mjölken innehåller endast de vitaminer som redan finns i kroppen, därför är det viktigt för gravida och ammande kvinnor att ta kosttillskott och äta en hälsosam kost för att få tillräckligt med vitamin A, D, E, K, C, riboflavin, niacin och panthothenicsyra. Däremot har kroppen en mirakeltendens av att prioritera vitaminer ut till bröstmjölken till ditt barn, vilket också gör det extra viktigt för den ammande kvinnan att få i sig sin del av vitaminer.

07) En bröstvårta har mellan cirka 15-20 öppningar för att distribuera ut bröstmjölken till bebisen.

amning2

08) Mikrovågsugnen är aldrig ett bra alternativ för att värma upp eller tina din bröstmjölk. Eftersom en mikrovågsugn värmer ojämnt, kan mjölken blir för varm på ett ställe, även om du har testat mjölken på ett säkert sätt.

09) Förutom att minska risken för fetma, kan bröstmjölk även öka IQ:n hos barn som ammas, tror en majoritet av forskare. Deras IQ kan även nå åtta procentenheter högre än barn som inte ammas, särskilt i verbala utvärderingar. Det är en tvådelad hypotes: näringsämnen i bröstmjölk hjälper hjärnans utveckling och mentala färdigheter medan den faktiska handlingen att amning är en intim upplevelse som hjälper barnets utveckling likaså.

10) Mjölkens sammansättning förändras under dagen. Precis som din mjölk förändras under varje matning, dess sammansättning förändras också under hela dagen, vilket påverkar antalet kalorier som barnet får under ammande sessioner. En annan faktor som kan påverka mjölkens sammansättning är moderns diet, som kan avgöra hur mycket fett och kalorier som sedan förs vidare till barnet.

BONUS) Färsk bröstmjölk varar upp till åtta timmar vid rumstemperatur: Det varar också cirka 5-7 dagar i kylskåp. I en frys kan det vara i mellan tre till fyra månader.

 

Läs även
spadbarn
10 fakta du antagligen inte visste om spädbarn

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar