10 fakta du antagligen inte visste om andra världskriget (del 1)

Så mycket hemskheter som hände under andra världskriget har människan knappt skådat. De som upplevde kriget börjar att dö ut av åldern och endast ett fåtal lever ännu. Trots att andra världskriget gömmer på tusentals fakta och siffror har vi valt att lista de tio som vi ser som mest betydelsefulla och överraskande. Håll tillgodo.01) Under andra världskriget bombaderade Japan Kina med loppor infekterade med böldpest.

02) Andra världskriget må ha fått sitt slut redan 1945, men Japan och Ryssland ligger teoretiskt sett fortfarande i krig med varandra då inget fredsavtal ännu skrivits under av länderna. Anledningen är att länderna fortfarande är i en passiv konflikt om äganderätten till Kuril Island.

03) En japansk soldat gav inte upp sin vaktpost från andra världskriget förrän 1974. Den stackars japanen hade inte blivit informerad om att kriget hade tagit slut sedan 29 år tillbaka.

andravarldskriget1

04) Antalet kineser som blev ihjälskjutna av japaner är större i antalet än judar som dog i Hitlers koncentrationsläger.

05) 80% av alla manliga sovjeter födda 1923 dog i andra världskriget.

06) Adolf Hitler besökte personligen aldrig någonsin ett enda koncentrationsläger.

07) När Hitler informerade den tjeckiska presidenten om Tysklands invasion mot landet fick han en hjärtattack. Den tjeckiska presidenten var tvungen att få hjälp med att hållas vaken för att kunna skriva på papper om kapitulation.

andravarldskriget2

08) Efter den historiska attacken mot Pearl Harbour förklarade Kanada krig mot Japan före USA hann göra det.

09) När Tyskland invaderade Polen lyckades 720 polska soldater försvara sin position mot 40 000 tyskar under tre dagars tid.

10) Dachau, det första nazistiska koncentrationslägret, öppnade hela sex år före andra världskrigets början.

 

Läs även
wwii-2-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om andra världskriget (del 2)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar