10 fakta du antagligen inte visste om Antarktis

Antarktis är den kallaste, torraste, högsta och blåsigaste kontinent vi har på vår jord. Kanske inte helt optimalt för att leva på som människa, men trots detta är cirka 4,000 forskare från olika länder stationerade där, och inte mindre än tre barn har fötts på Antarktis! Här följer ytterligare tio fakta du bör veta om den kritvita kontinenten Antarktis. 

01) Antarktis är den kallaste plats på jorden, och på vissa ställen kan det bli upp emot -93,2 grader.

02) Antarktis är också den enda kontinenten på jorden helt utan reptiler.

03) Vissa delar av Antarktis har varit helt utan regn- och snöväder i över två miljoner år.

antarktis1

04) 90% av hela världens färskvatten finns beläget på Antarktis.

05) Om du är i stort behov av kontanter på Antarktis kan det bli tufft, då det endast finns en enda kontantautomat på hela kontinenten.

06) Tack vare människans föroreningar som leder till att is smälter på Antarktis, har påverkan blivit så stor att gravitationen har rubbats i området.

07) Chile är det enda land som har en fullt organiserad civilisation på Antarktis. Byn är utrustad med skola, sjukhus, postkontor, TV, internet med mera.

antarktis2

08) Hundrasen Husky är bannlysta på Antarktis sedan 1994. Anledningen är att myndigheter oroade dig över smittsamma sjukdomar som kunde infektera livet på Antarktis.

09) Den högsta temperaturen som någonsin mätts upp på Antarktis var 14,5 grader.

10) Det finns strax över 300 sjöar på Antarktis som inte är isbelagda tack vare värmen från jordens kärna. Men tro oss, du vill inte bada där i.

Bonus) En forskare lyckades få en dejt med en campande kvinna via dejtappen Tinder. De var bara 45 minuter bort från varandra.

 

Läs även
afrikafokus
10 fakta du antagligen inte visste om Afrika

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar