Välj en sida

Antarktis är den kallaste, torraste, högsta och blåsigaste kontinent vi har på vår jord. Kanske inte helt optimalt för att leva på som människa, men trots detta är cirka 4,000 forskare från olika länder stationerade där, och inte mindre än tre barn har fötts på Antarktis! Här följer ytterligare tio fakta du bör veta om den kritvita kontinenten Antarktis.

Nästan 100 minusgrader…

Antarktis är den kallast uppmätta plats på jorden, och på vissa ställen kan det bli upp emot -94,7 grader. Inte undra på att det nästan är helt obefolkat, förutom de forskare som befinner sig i området. Den högsta temperatur som någonsin uppmätts var under år 2015, då man mätte upp till hela 17,5 plusgrader.

Saknar en uppsjö av djurarter…

Antarktis är också den enda kontinenten på jorden helt utan reptiler. Likaså när det kommer till flugor, bin och många andra djurarter som annars finns på alla kontinenter.

Är en öken…

Vissa delar av Antarktis har varit helt utan regn- och snöväder i över två miljoner år. Enligt definitionen är sådana områden att beteckna som öken.

Världens färskvattenreserv…

Mer än 90% av hela världens färskvatten finns beläget på Antarktis. Oturligt nog är det väldigt svårt – för att inte nämna kostsamt – att ta del av vattnet.

Finns dock bankomat…

Om du är i stort behov av kontanter på Antarktis kan det bli tufft, då det endast finns en enda kontantautomat på hela kontinenten.

10 fakta du antagligen inte visste om Berlin

10 fakta du antagligen inte visste om Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad och landets folkrikaste stad med sina drygt 3,7 miljoner invånare. Det är också landets största stad sett till ytan med sina 892 kvadratkilometer. Nedan finner du dock lite roligare kuriosa om staden som åter blev enad efter Berlinmurens...

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholm

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholm

Stockholm är inte bara Sveriges huvudstad - utan även landets kulturella, politiska, mediala och ekonomiska centrum. I Stockholm kommun bor strax under 1 000 000 invånare, medan tätorten består av nästan 1 600 000 människor. I den östligaste delen av Stockholm börjar...

10 fakta du antagligen inte visste om Schweiz

10 fakta du antagligen inte visste om Schweiz

Schweiz, eller som det egentligen heter: Schweiziska Edsförbundet, är en förbundsrepublik i Europa. Landet har gjort sig känt för mycket, som bland annat skidåkning med sina höga berg, klockor, banker, choklad med mycket mer. De har likt Sverige haft en lång tradition...