10 fakta du antagligen inte visste om antikens Grekland

Antikens Grekland är en samlande benämning på den kultur i östra medelhavsområdet som hade sin storhetstid från 700-talet f.Kr. till 300-talet f.Kr. Området bestod av en mängd småstater som ofta stred inbördes men som samtidigt förenades av en gemensam kultur. Mycket av den nutida västerländska civilisationens kultur, filosofi, vetenskap och politiska institutioner har sitt direkta eller indirekta upphov från det antika Grekland. Bland annat påverkades Romarriket mycket starkt av grekisk kultur, som därmed spreds i Europa. Du har säkert vid något tillfälle läst om både antikens Grekland och Romarriket i skolan, men här kommer tio fakta om det antika Grekland som du kanske inte kände till sedan tidigare!

01Under månaden före det antika OS – som vi än idag känner till som en grund för de Olympiska Spelen vi har nu i modern tid – var inga krig tillåtna. Detta för att åskådarna skulle kunde resa från hela Grekland helt oskadda, utan att bli rånade eller mördade. Om något skedde trots förbudet innebar ett direkt dödsstraff.

02

I antikens Grekland var främst små penisar önskvärda hos kvinnorna. Stora penisar var för ”gamla män och barbarer”. Och ordet ”meloner” har använts eufemistiskt för att hänvisa till kvinnors bröst sedan det antika Grekland.

antikagrekland1

03Det finns ett uppslagsverk som nämner varför den antika grekiska civilisationen av Sparta inte hade några murar som skydd runt sin civilisation: ”Den spartanske kungen Agesilaus pekade helt enkelt mot sina soldater, beväpnade till tänderna, att de är de mest formidabla soldaterna i Grekland. Här är Spartas murar”. Och på tal om uppslagsverk och ordböcker; den antika grekiskan var Greklands officiella språk ända fram till år 1976. Sedan dess är Greklands officiella språk ”grekiska”.

04

Progressiv styrketräning går tillbaka till åtminstone det antika Grekland, där legenden säger att brottare Milo av Croton utbildade sig på egen hand genom att bära en nyfödd kalv på varje ryggen dag tills det var fullvuxen. Så glöm gymmet, ut och bär kalvar istället!

antikagrekland2

05Att dricka outspätt vin i antikens Grekland var ofint. Vinet var oftast blandat med ett förhållande av tre vatten till ett vin. Att dricka rent vin lämpade sig egentligen bara för orgiastiskt festande, vilket man hade mycket sällan.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar