10 fakta du antagligen inte visste om antikens Grekland

06Att du lyfter det mittersta fingret har sitt ursprung från antikens Grekland, där gesten användes som en symbol för ett analt samlag på ett sätt som innebar att försämra, skrämma och hota den enskilde gentemot gesten. Med andra ord innebar ett analt samlag något förnedrande under det antika Grekland.

07

Det hörde inte till ovanligheten att man försökte förenkla läsandet när man skrev, vilket betyder att man skrev ena raden från vänster till höger och andra raden från höger till vänster. Detta trodde man då skulle vara mindre krävande för den som läste.

antikagrekland3

08Idag är reklam och marknadsföring en mångmiljardindustri. Men i det antika Grekland – som marknadsföringen härstammar från – var metoderna lite enklare. Den vanligaste form av marknadsföring var att prostituerade hade sandaler på sig, där det stod ”Följ mig” på undersulorna, vilket lämnade avtryck i jorden där de gick.

09

Enligt den grekiska mytologin blev Prometheus bestraffad av gudarna genom att få sin lever uppäten av örnar. Därefter växte levern tillbaka igen, så att det kunde återupprepas dagligen. Anledningen till detta var att man då trodde att de mänskliga känslorna kom från levern, snarare än hjärtat, som vi säger idag (även om de så klart ligger i hjärnan).

antikagrekland4

010Det tidigaste skriftliga bevis som hittills blivit funnet på glidmedel är från antikens Grekland  cirka år 350 f.Kr., då olivolja applicerades på en läderdildo.

 
Läs även
romerskariketfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Romerska Riket

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar