10 fakta du antagligen inte visste om artificiell intelligens

06Tidig AI-skapare blev dess största kritiker…
Joseph Weizenbaum, en av grundarna till AI, blev senare en av de ledande kritikerna när han fann att hans sekreterare blev mycket känslomässigt involverad i ELIZA, en chatt-robot som han själv programmerade.

07

Bluffen bakom ”den mekaniska turken”…
Den mekaniska turken” var en automatschackmaskin konstruerad redan under år 1770 som besegrade både Benjamin Franklin och Napoleon. I verkligheten visade sig det vara en utarbetad bluff, men som ändå varade i över 50 års tid, och folk trodde att den här historiska ”roboten” uppvisade artificiell intelligens.

08Monopol tidiga med AI…
Spelet Automonopoli från 1983 anses vara den första datorversionen av klassikern Monopol som hade en inbyggd artificiell intelligens tillräckligt stark för att kunna tävla rättvist mot en människa.

09

Genetisk algoritm
Det finns något som kallas för genetisk algoritm. Denna algoritm kan appliceras på robotar eller artificiell intelligens för att lära sig övertid att undvika hinder. Det här är något som bygger på hur evolutionen fungerar genom att överleva och anpassa sig.

”Robot-bönder” kan bli verklighet
Artificiella intelligenssystem som kallas för ”robot-bönder” skulle snart kunna odla grödor och bruka boskap runt om i Storbritannien, medan deras mänskliga kontrollanter aldrig behöver sätta foten på ett fält igen. Det hela förväntas bli verklighet inom en relativt snar framtid.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om robotar

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar