10 fakta du antagligen inte visste om Askungen06Veteranröstskådespelaren hos Disney som gjort sig känd för att vara en riktig ljudeffektskonstnär, Jimmy MacDonald, gjorde också rösten för Musse Pigg i över 30 års tid (förutom Walt Disney själv var MacDonald den första som gjorde rösten för Musse Pigg). Även i Askungen medverkade han genom att göra rösterna för mössen Jaq och Gus, och även hunden Bruno.

07

Flera sekvenser var med i en tidig version av filmen, men som inte lyckades komma med i slutversionen. I en annan sekvens föreställer sig Askungen sig själv som en armé av identiska unga kvinnor som försöker att avsluta sina sysslor så att hon kan delta i balen. I scenen skulle hon sjunga ”Cinderella Work Song” Både sekvensen och låten skrotades, men titeln ändrades till ”The Work Song”, som du säkert känner till, när mössen och de andra djuren hjälper till med att skapa hennes klänning.

askungen3
08Slutet skulle egentligen ha sett annorlunda ut i filmen gentemot hur det faktiskt blev. Till en början var det tänkt att storhertigen skulle ta henne till slottet efter att ha provat skon på henne, och föra henne till prinsen. Där skulle prinsen bli förvånad, men inte besviken, över att hon i själva verket var en hushållerska och inte en prinsessa. Den goda fen skulle då dyka upp och återställa Askungen till samma utseende som hon hade under balnatten. I slutändan valde dock Walt Disney att istället gå på det slut vi känner igen, då det här ansågs vara för långt.

09

När Disney anställde David, Livingston, och Hoffman som låtskrivare var det också första gången i historian som företaget hyrde in professionella låtskrivare som inte redan var anställda av studion.

askungen4
010Filmen kostade över tre miljoner dollar att tillverka, vilket var en hiskelig hög summa på 50-talet. Under årens gång har filmen spelat in över 85 000 000 dollar, ej räknat med inflationen.

 

Läs även
lejonkungenfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Lejonkungen

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar