10 fakta du antagligen inte visste om astronauter

06Star Trek som inspirationskälla…
Mae Jemison, den första kvinnliga afroamerikanska astronauten, inspirerades att söka till NASA efter Star Trek-karaktären, löjtnant Uhura. Jemison fortsatte senare med att göra ett gästspel i Star Trek: The Next Generation.

07

Mitchells gav komiskt svar till journalist…
När astronaut Ed Mitchell (bild nedanför) blev tillfrågad om hur det är att stå på månen, svarade han: ”Från månen ser den internationella politiken så liten ut. Du vill ta en politiker runt nacken och dra honom 400 000 kilometer ut och säg ”’Titta på det, din jävla idiot!’”.

08Får tömma blåsan efter klockslag…
Låg tyngdkraft gör det svårt att veta om blåsan är full eftersom blåsans nerver inte känner av vätskans vikt. Astronauterna är utbildade för att tömma sina blåsor varannan timme på grund av detta.

09

Christer Fuglesang blev utan sitt renkött…
Vår svenska stolthet; astronauten Christer Fuglesang (bild nedanför), fick inte ta med renkött att äta ombord på ett uppdrag eftersom det var ”konstigt” för de amerikanska astronauterna så snart före jul. Han var tvungen att välja älgkött istället.

Kasserar kläderna efter användning
Astronauter kasserar sina kläder efter varje användning. Eftersom det kostar ungefär 10 000 dollar för att få ett halvt kilo last till ISS, är det mer kostnadseffektivt för dem att kasta sina kläder när de blir smutsiga istället för att slösa bort vatten genom att tvätta dem.

Den stora frågan…
Den malaysiska rymdbyrån sammankallade en konferens med 150 islamiska forskare för att bestämma hur en muslimsk astronaut på rymdstationen borde be mot Mekka.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om rymden (del 1)

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar