10 fakta du antagligen inte visste om återvinning

Sverige har ett återvinningssystem att vara stolta över. Bara för ett par år sedan visade Irlands regering stort intresse i vårat pantsystem, just för att det är unikt och ger uppmuntrande resultat. Men så ser det tyvärr inte ut i andra länder, och just återvinning av plast och aluminium hamnar istället ofta i miljön. När saker och ting inte återvinns blir det väldigt krävande för miljön i form av energiförluster. Här är tio fakta du måste veta om återvinning.

01) 27,000 träd fälls varje dag bara för att bli till toalettpapper. Observera då också att bara cirka 25% av jordens invånare använder denna lyxvara.

02) Att återvinna en enda PET-flaska sparar lika mycket energi som det skulle ta att hålla en glödlampa på 60W lysande i sex timmar.

03) Bara i USA kastas 2,5 miljoner plastflaskor – per timma! Tänk då att varje flaska tar 500 år att förmultna.

atervinningfokus

04) Tusentals marina djur dör årligen då de sväljer plastpåsar när de tror att det är fiskar.

05) Varje år slängs det tillräckligt med pantburkar och flaskor för att nå till månen och tillbaka tjugo gånger om – bara i USA!

06) New York, USA, gör allt för att förbättra sin miljö. Sedan år 2015 måste alla invånare återvinna elektronik, som gamla datorer och TV-apparater. Annars kan de få böter på upp till 100 dollar.

07) Att återvinna en aluminiumburk sparar ungefär lika mycket energi som en TV förbrukar på två timmar. Panta dina burkar, så kan du kolla på en hel fotbollsmatch med gott samvete!

atervinning2

08) Cirka sex miljarder ton skräp kastas årligen i havet. Till största del är det mest plast.

09) Finland är bäst i världen på källsortering. 90% av alla PET-flaskor återvinns, och i princip alla glasflaskor.

10) Att återvinna aluminium sparar cirka 95% av den energi som det tar att skapa lika mycket nytt.

Bonus) Om bara USA på egen hand lyckas höja sin återvinning från idag 34,5% till 75% skulle det motsvara lika mycket koldioxid som 50,000,000 bilar gör.

 

Läs även
fororeningarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om föroreningar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar