Välj en sida

Sverige har ett återvinningssystem att vara stolta över. Bara för ett par år sedan visade Irlands regering stort intresse i vårat pantsystem, just för att det är unikt och ger uppmuntrande resultat. Men så ser det tyvärr inte ut i andra länder, och just återvinning av plast och aluminium hamnar istället ofta i miljön. När saker och ting inte återvinns blir det väldigt krävande för miljön i form av energiförluster. Här är tio fakta du måste veta om återvinning.

Så mycket blir till toapapper…

27 000 träd fälls varje dag bara för att bli till toalettpapper. Observera då också att bara cirka 25% av jordens invånare använder denna lyxvara.

Därför ska du panta…

Att återvinna en enda PET-flaska sparar lika mycket energi som det skulle ta att hålla en glödlampa på 60W lysande i sex timmar.

Skadar fisklivet…

Tusentals marina djur dör årligen då de sväljer plastpåsar när de tror att det är fiskar. Varje år dumpas cirka 6 miljarder ton med skräp i våra hav.

Skrämmande ur miljöperspektiv…

Bara i USA kastas 2,5 miljoner plastflaskor i brännbara sopor – per timma! En del hamnar också i miljön, och tänk då på att varje flaska tar 500 år att förmultna.

De bör verkligen skaffa ett pantsystem…

Varje år slängs det tillräckligt med pantburkar och flaskor för att nå till månen och tillbaka tjugo gånger om – bara i USA!

10 fakta du antagligen inte visste om maffia och karteller

10 fakta du antagligen inte visste om maffia och karteller

Maffia, gäng, karteller och gangsters har alltid intresserat mänskligheten. I media är det ständigt av högt läsvärde och det är alltid lika fascinerande hur de kan tjäna så mycket pengar som de gör - och på olaglig väg, dessutom! Här är tio lite mer roliga fakta som...