10 fakta du antagligen inte visste om skandaler hos atleter

Sport brukar ofta associeras med skador och inte minst skandaler. Vi kan nog alla räkna upp en handfull atleter som under årens gång blivit fällda för doping och förstört sitt rykte på annat vis. Här är tio av dem som du bör känna till! 

01) Michael Vick hade nog hoppats på att bli ihågkommen som professionell spelare i amerikansk fotboll då han spelade för Atlanta Falcons. Gissningsvis kommer han istället att bli ihågkommen för något avsevärt tråkigare. Herr Vick hade nämligen som hobby att misshandla hundar och låta djuren slåss mot varandra i trånga utrymmen. 21 månader av totalt 23 fick herr Vick avtjäna i ett federalt fängelse.

02) Ingen lär vi glömma Lance Armstrongs skandal när det kom till känna att han vid flera tillfällen har dopat sig med otillåtna och olagliga preparat. Det hela kom som en chock för alla då han sågs som en superhjälte som vunnit Tour de France sju gånger och även vunnit över testikelcancer. Det slutade dock med att han fick alla Tour de France-pokaler tillbakadragna.

03) Barry Bonds spåddes att bli en av tidernas bästa basebollspelare, fram till det uppdagades att även han använde sig av steroider och andra preparat som inte är tillåtet. Till råga på allt ljög han också om sitt dopande under ed i en domstol.

skandalatlet1

04) Alla har vi nog hört om, eller fortfarande minns, när Mike Tyson bet av en bit av örat på sin motståndare, Evander Holyfield. Men det är inte den enda skandalen som han gissningsvis kommer att bli ihågkommen för. År 1992 spenderade han tre av totalt tio år i ett federalt fängelse efter att ha blivit dömd för våldtäkt.

05) Mark McGwire var ännu en person som lika väl hade kunnat bli en nationell hjälte, tills han blev involverad i en steroidskandal. Mark McGwire medgav att han hade tagit prestationshöjande droger, men sade att det endast var av hälsoskäl. Dessvärre för baseballstjärnan slutade allt i en totalförstörd karriär och någon chans att nå ”Hall of Fame” blev det alltså inte.

06) Tennisproffset John McEnroe har visserligen inte satt sig i någon specifik skandal, men hans erkänt dåliga attityd har gjort honom mer eller mindre hatad av publiken. Som tennisspelare var han en gud, men som person var han en riktig skitstövel, då han bland annat fick lämna en hel drös matcher på grund av ovårdat språk och pikar till domarna.

07) Alla minns vi nog basketspelaren Dennis Rodman. Under hans karriär var det inte svårt att urskilja han från de övriga spelarna, mycket tack vare alla färgglada frisyrer. Men det är på senare år, efter basketkarriären, som han har lyckats skapa sig de största tidningsrubrikerna. Detta tack vare hans nära relation till den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un.

skandalatlet2

08) Lance Armstrong är inte den enda cyklisten som varit med i en dopskandal. Även Floyd Landis åkte fast i ett urinprov där han påvisade tre gånger så hög testosteronnivå gentemot en vanlig människa. Det kanske roligaste och mest ironiska i denna historia är att det var Floyd Landis som anklagade Lance Armstrong för att ha dopat sig.

09) Rugbyspelaren Tom Williams fick in en massa problem några åt tillbaka i tiden, efter att det verkade som att han blev skadad på planen. Men för att stoppa speltiden hade herr Williams satt i system att stoppa en kapsel med blod i munnen, som han bet sönder vid behov. Oturligt nog för honom fångades det hela till slut på bild, och ledde till fyra månaders avstängning.

10) Rosie Ruiz chockade hela världen när hon på rekordtid sprang i mål under ett Maraton-lopp under 1980-talet. Det hela visade sig dock i slutändan att hon hade fuskat och tagit en genväg.

 

Läs även
realmadridfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Real Madrid

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar