10 fakta du antagligen inte visste om Auschwitz

Andra världskriget är en av vår modern historias hemskaste stunder, där miljontals soldater och oskyldiga fick sätta livet till. Men något kanske ännu hemskare var de fruktade koncentrationsläger som tyskarna använde sig av. Här kommer tio fakta om det mest kända koncentrationslägret Auschwitz. 

01) Fler människor dog i koncentrationslägret Auschwitz än de brittiska och amerikanska soldaterna tillsammans under andra världskriget.

02) En tysk SS-soldat förälskade sig i en kvinnlig fånge på Auschwitz och räddade henne från döden flera gånger. Efter krigets slut vittnade den judiska kvinnan till soldatens fördel.

03) Anne Franks pappa är en av de som överlevde koncentrationslägret. 1980 dog han dock av lungcancer. Ödets ironi.

auschwitz1

04) Under andra världskriget skickades den berömda judiska boxaren, Salamo Auroch, till Auschwitz och tvingades att slåss mot andra interner. Den som förlorade, det vill säga alla, skickades till gaskammaren eller sköts till döds. Salamo lyckades besegra över 200 fångar under två års tid innan han blev ihjälslagen.

05) Witold Pilecki, en polsk soldat, lät sig frivilligt fängslas på Auschwitz för att kunna samla information, fly och berätta om koncentrationslägret för omvärlden.

06) Bayer, ett tyskt känt läkemedelsbolag som tillverkar huvudvärkstabletter, lät köpa in flertalet fångar från Auschwitz för att användas i medicinska försök.

07) Av de totalt 7,000 tjänstgörande på Aushwitz är det bara cirka 750 som någon gång blev dömda för sina brott mot mänskligheten.

auschwitz2

08) Man vet inte till 100%, men man tror att cirka 1,100,000 människor dog inom murarna av Auschwitz.

09) Huvudlägret av Auschwitz bestod av en liten ministad, med biograf, teater, livsmedelsbutiker med mera.

10) Josef Mengel var en hemsk läkare som gärna utförde experiment på tvillingpar i koncentrationslägret. Om den ena tvillingen dog avrättades också den andra omedelbart.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar