10 fakta du antagligen inte visste om autism

Autism är en medfödd neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som innebär en genomgripande störning i utvecklingen. De funktioner som påverkas är både kognitiva och emotionella, vilket bland annat medför nedsättningar inom helhetsförståelse, socialt samspel/kommunikation, planerings- och organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga, minnesfunktioner, beteenden och känslor. Du kanske själv känner någon med autism? Eller lider av diagnosen själv? Här är åtminstone tio fakta om diagnosen, som det inte pratas alltför mycket om, du antagligen inte kände till. 

01) Cirka 21,7 miljoner människor har någon form av autism världen över.

02) En av 42 killar blir diagnostiserade med autism, medan bara en på 189 kvinnor får samma diagnos. Med andra ord är autism cirka fem gånger vanligare hos det manliga könet.

03) Andrew Wakefield (se bild nedanför), en känd läkare som hävdade att det fanns ett klart samband mellan autism och vaccinering, visade sig på senare hand ha förfalskat statistik och studier. När det hela uppdagades blev herr Wakefield av med sin läkarlicens och det blev löpsedlar över hela världen.

autism1

04) Tack vare Andrew Wakefields falska studier tror än idag cirka 20% av den amerikanska befolkningen att det finns ett samband mellan autism och vaccinering. Den amerikanska regeringen jobbar aktivt med att dementera dessa påståenden.

05) De med intensiv autism tyder på att människorna ”stänger av” eftersom de upplever och känner för mycket och starkt.

06) Personer med autism är mindre benägna att gäspa. Ju svårare tillståndet är desto ovanligare gäspars det.

07) Det finns inga synliga skillnader i hjärnans anatomi mellan personer med autism och de utan.

autism2

08) Lågt innehav av D-vitamin under graviditeten har sammanlänkats med ett autistiskt utvecklande hos barnet.

09) Över 250 biografer i Storbritannien är så kallade ”AFS”, det vill säga autism-vänliga. På dessa biografer är volymen avsevärt lägre, belysningen mörkare och du kan ta med din egen mat och dryck till föreställningen.

10) Autism är vanligare än cancer hos barn, diabetes och AIDS tillsammans.

 

Läs även
stressfokus
10 fakta du antagligen inte visste om stress

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar