10 fakta du antagligen inte visste om filmen Avatar

Avatar är en amerikansk science fiction-film, regisserad och producerad av filmskaparen James Cameron. Avatar hade världspremiär den 18 december 2009 och släpptes på DVD och blu-ray den 28 april 2010 i Sverige. Filmen har spelats in med ny stereoskopisk 3D-teknik som Cameron själv varit med och designat. Och man kan väl inte säga annat att filmprojektet minst sagt blev lyckat! Nyligen blev Avatar 2 utannonserad, och kommer att släppas år 2018. Längtar du lika mycket som jag? Under tiden kan du gotta dig med lite Avatar-fakta som du måste känna till! 01) Na’vi-språket skapades helt från grunden genom lingvisten dr Paul R. Frommer. James Cameron anlitade honom för att komma på ett språk som skådespelarna kunde uttala lätt, men som samtidigt inte liknade några mänskliga språk. Frommer skapade ca 1 000 ord för skådespelarna att använda sig utav.

02) James Cameron är känd för att vara stenhård under inspelningar. Under inspelningen av Avatar var han utrustad med en spikpistol, som han satte fast alla ringande och störande mobiltelefoner med på väggen jämte exit-skylten.

03) James Cameron planerade ursprungligen att ha filmen färdig för att släppas redan under år 1999. Vid den tiden var specialeffekter avsevärt dyrare, och herr Cameron ville ha en budget på 400 000 000 dollar. Ingen studio ville dock finansiera en så dyr film, vilket resulterade i att den lanserades åtta år senare – när specialeffekterna var billigare att göra.

avatar1

04) Vad som fick James Cameron att säkert veta att specialeffekterna hade utvecklats så pass väl att Avatar var genomförbar, var efter att han hade sett Gollum i The Lord of the Rings: The Two Towers (2002).

05) Avatarerna har ögonbryn och fem fingrar per hand och fem tår per fot medan Na’vi bara har fyra fingrar/tår och inga ögonbryn. Avatarerna är också bredare vid bröst och armar, vilket får dem att se mer ”muskulösa” ut än Na’vi-folket.

06) För att hjälpa skådespelarna att förbereda sig för sina roller, tog regissören James Cameron med sig besättningen till Hawaii, där de tillbringade sina dagar med att vandra genom skogar och djungler och leva som stamfolk (bygga lägereldar, äta fisk de själva fiskat etc), för att få en bättre känsla av hur det skulle vara att leva och röra sig i djungeln på Pandora. Dessa vandringar och äventyr skedde dock endast under dagtid. Nätterna tillbringade de så klart på lyxhotell.

07) Totalt är hela 60% av allt du ser i filmen digitala specialeffekter.

avatar2

08) Trots att Na’vi inte är däggdjur insisterade James Cameron redan från början att Neytiri skulle ha bröst. Detta för att hon skulle se het ut från en människas synvinkel – det vill säga biobesökarna.

09) I scenen där slutstriden äger rum har Neytiri en vit ”hand” på bröstet som en del av hennes krigsmålning. Den har fem fingrar, vilket tyder på att det är Jakes hand (avatarer har fem fingrar medan Na’vi bara har fyra, som sagt).

10) James Cameron medgav i en intervju att han fick idén för Avatar efter att ha sett Disneys animerade film Pocahontas (1995). Tack för en underbar film då, Disney!

 

Läs även
forrestgump-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om Forrest Gump

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar