10 fakta du antagligen inte visste om baksmälla

Bakfylla, baksmälla, bakrus, är ett fysiskt och psykiskt tillstånd som följer efter berusning på etanol eller annat berusningsmedel. Men det visste du säkerligen redan, och har med stor sannolikhet redan upptäckt alkoholens baksida. Med detta sagt bjuder vi nu på fredagsläsning om just baksmälla!

017UP såldes som botemedel mot bakfylla…
När drycken 7UP lanserades i slutet av 1920-talet innehöll den ämnet litium – en kraftfull stämningsstabilisator som idag betraktas som en kontrollerad substans. Drycken marknadsfördes som ett botemedel mot just baksmälla.

02Kan en baconsmörgås råda bot…?
Enligt en studie gjord vid Newcastle University kan en baconsmörgås bota en baksmälla. Åsikterna om studien går dock isär, och många andra forskare påstår att en baconsmörgås inte lindrar bakfylla alls.

03Baksmällan räddade MacFarlane…
Seth MacFarlane
– skaparen av den animerade TV-serien Family Guy – och skådespelaren Mark Wahlberg var båda inbokade på AA-flyget som den 11 september 2001 kraschade in i World Trade Center. Wahlberg bestämde sig för att i sista minuten flyga till Toronto istället, och MacFarlane missade planet med bara 10 minuter på grund av en baksmälla.

04

Man kan vara resistent…
Du kanske tillhör den där gruppen som aldrig blir bakfull? Var glad i så fall! Studier har nämligen visat att mellan 25-30% är resistenta mot just bakfyllesymptomen!

05Piller som lindrar din bakfylla…
Det finns ett piller vid namn Fomepizole som gör att du blir mer påverkad av mindre alkohol och dessutom mildrar bakfyllan dagen efter.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar