10 fakta du antagligen inte visste om basket

06Längsta avstängningen i basketens historia…
Rekordet för den längsta avstängningen någonsin i den amerikanska serien NBA står Ron Artest för, som spelade för Indiana Pacers. Under en match år 2004 slog han till en supporter på läktaren, efter att denna hade kastat en mugg på honom. Artest stängdes av i hela 73 matcher samt 13 slutspelsmatcher. Han förlorade också totalt 7 000 000 dollar i lön.

07

Dennis Rodman stängdes av och fick skyhög böter efter vansinnesdåd…
Under en basketmatch mellan Minnesota Timberwolves och Chicago Bulls år 1997 råkade den kända spelaren Dennis Rodman (bild nedanför) trassla in sig med en kameraman i en intensiv match. Medan kameramannen fortfarande låg på banan efter kollisionen sparkade Rodman honom så hårt att han var tvungen att bäras ut på en bår. Rodman stängdes av i 11 matcher och fick över en miljon dollar i böter.

08Varma bollar studsar bättre…
Det är mer studs i en varm basketboll än en kall. Detta eftersom molekylerna i den varma bollen träffar sin inneryta med en mycket högre hastighet.

09

Adidas klädmonopol…
Kläd- och sportföretaget Adidas har ensamrätt på samtliga kläder i den amerikanska ligan NBA. Likaså är alla golv på NBA-planerna gjorda av lönnträ, som är stark men också flexibel, för att hjälpa spelare att hoppa och landa säkert.

010Publikrekord på över 100 000…
En NBA All-Star-matchCowboys Stadium i USA år 2004 håller rekordet för flest åskådare på en basketmatch någonsin. Hela 108 713 personer fanns med i publiken och hejade på matchen. Och på tal om rekord; Karl Malone (Utah Jazz) håller rekordet i antal frikast – hela 9 787 styck gjorde han under sin karriär.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om fotboll

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar