10 fakta du antagligen inte visste om batterier

Ficklampor, leksaker, klockor, mobiltelefoner, bilar och bärbara datorer – en sak har de alla gemensamt; de fungerar inte utan batterier. Ett batteri är en komponent bestående av en eller flera celler som innehåller lagrad energi som görs tillgänglig i elektrisk form för andra komponenter som är anslutna till den. Men vad ett batteri är för något vet vi redan, så låt oss då istället hoppa till de tio lite mer roligare punkterna!

01Därför tjuter brandlarmet om nätterna…
Stör du dig på att brandlarmet ofta tjuter mitt i natten på grund av dåliga batterier? Det finns faktiskt en logiskt förklaring till att det oftast sker om nätterna. Det är nämligen den kemiska reaktionen i batterierna som saktar ner när luften blir kallare och därmed slår detektorns låga batteridetektor ut.

02Teslas fabrik förbrukar sjuka mängder…
När Tesla Gigafactory (på bilden nedanför) drivs med 100% kapacitet, kommer det att bryta ut mer litiumjonbatterierett år än vad som producerades över hela världen under år 2013.

03Mysteriet kring klockan på Oxford University…
Det finns en batteridriven klockaOxford University, som kontinuerligt har ringt i över 175 år. Ingen vet vad batteriet består av och ingen vill plocka isär enheten för att ta reda på det heller.

04

Såhär ska du ladda din smarttelefon…
Det är mest optimalt för ditt smarttelefonbatteri att hålla laddningen mellan 40-80%, snarare än att låta det tömmas till 0% och ladda hela vägen upp. Detta sliter mindre på ditt batteri.

05Möjligheten finns – men till vilket pris…?
Det är fullt möjligt att utveckla ett batteri som håller i århundraden med hjälp av kärnavfall och konstgjorda diamanterutan att behöva laddas upp.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar