10 fakta du antagligen inte visste om Volkswagen Beetle (Bubblan)

06Varje tysk familj skulle ha råd…
Bilen var tänkt att vara en folkbil, som varje tysk familj skulle ha råd att skaffa sig. Avsikten var att bilen inte skulle få kosta mer än 990 riksmark. Den fick också beteckningen KdF-Wagen (Kraft durch Freude – Styrka genom glädje) och detta åtföljdes av ett sparprogram, som drygt 340 000 tyska sparare deltog i, dock utan att få det som utlovades. Den 18 oktober 1961 avslutades en rättsprocess där det bestämdes, att baserat på det sparade beloppet fick spararen upp till maximalt 600 DM rabatt vid köp av en ny bil eller 100 DM kontant.

07

Bil nummer 1 000 000 täcktes av guld…
Den miljonte Bubblan (se bild nedanför), byggd 1955, finns för uppvisning på Wolfsburg Autostadt Museum. Det är helt täckt av guld med diamantskyddade stötdämpare och trimmad med en plysch rosa inredning.

08Satte en jetmotor på en Beetle…
Under år 2014 hade en Beetle en enorm eftermarknadsuppgradering i kraft när en brittisk ingenjör satte en jetmotor1 500 hästkrafter på den, och kunde teoretiskt sett nå 225 km/h.

09

Användes i The Shining…
I Stephen Kings roman The Shining har huvudpersonen en röd VW-bubbla. Herr King körde själv en röd Volkswagen Beetle medan han skrev den för att sätta sig in i huvudpersonen, men i filmatiseringen användes istället en gul.

Volkswagen Beetle och dess 17 SM-guld…
Volkswagens Beetle har använts i tävlingsverksamhet sedan 1950-talet med stora framgångar. Många kända namn har tävlat med bilen till exempel Arthur Wessblad, C-G Hammarlund och Harry ’Sputnik’ Källström. Man skrapade bland annat ihop 17 SM-guld och en vinst i Safarirallyt 1962 som vanns av Tom Fjästad med en 1200:a.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Volvo

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar