10 fakta du antagligen inte visste om Berlinmuren

Aldrig någonsin har en mur diskuterats så mycket som Berlinmuren, bortsett möjligtvis den kinesiska muren. Syftet med muren var att åtskilja Väst- och Östberlin, och byggdes 13 augusti 1961 och föll 9 november 1989. Muren byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin, men i Östblocket användes officiellt benämningen ”antifascistiska skyddsvallen” om muren för att ge sken av att dess syfte var att hålla ”fascismen” borta. Med detta sagt finner du tio fakta som du bör känna till om Europas mest kända mur nedanför. 

01) Berlinmuren var över 140 kilometer lång.

02) Cirka 5 000 människor flydde över Berlinmuren till Västtyskland. Av dessa 5 000 dog mellan 136 till 200 personer. Åsikterna går isär väldigt om exakt antal dödsfall, och dokumentationen var inte till att lita på.

03) År 1963 stal en östtysk en pansarvagn och körde rätt in i muren i ett desperat försök att ta sig till Västtyskland.

berlinmuren1

04) Den sista personen som fick sätta livet till när han försökte ta sig från öst till väst försökte fly över muren med hjälp av varmluftsballonger. Han klarade sig från att bli nedskjuten, men föll istället ner och dog omedelbart.

05) Berlinmuren revs sönder av misstag av bemyndigade medborgare efter att en östtysk talesman uttryckte sig fel vid en presskonferens, och nämnde att omedelbara gränsövergångar var tillåtet för varje medborgare. Majoriteten tolkade det som att muren skulle rivas och satte gladeligen igång.

06) David Bowie utförde ett uppträdande vid Berlinmurens västra sida år 1987. Bakom muren stod de östtyska också samlade för att lyssna. Du kunde höra hur de hejar och sjunger tillsammans från den andra sidan.

07) Usain Bolt äger en tre ton stor bit av Berlinmuren.

berlinmuren2

08) Det finns en del av Berlinmuren även i Las Vegas, USA. Denna del går att skymta som en vägg i centrala Las Vegas på männens toaletter.

09) År 1989 vädjade Margaret Thatcher till ryska Michail Gorbatjov att hålla Berlinmuren uppe.

10) Den 9 november finns det mer än en anledning till att fira i Tyskland. År 1918 blev Tyskland en republik. År 1923 grundades Ölkällarkuppen i München. 1938, Kristallnatten. Och slutligen; år 1989 föll Berlinmuren.

 

Läs även
germany_grunge_flag_by_thin
10 fakta du antagligen inte visste om Tyskland

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar