10 fakta du antagligen inte visste om Big Ben

06Klockspelsmelodier…
Klocktornet innehåller även fyra mindre klockor, kvartsklockor, som slår heltimme, halvtimme, kvart i och kvart över. Kvartsklockorna har slagtonerna c, g, f och a. De spelar en melodi som är 20 toner i längd totalt, men som aldrig spelas helt och hållen rakt av, utan med 4 toner kvart över, 8 vid halvtimme, 12 kvart i och 16 vid heltimme.

07

Mekanismen designades av en advokat…
Klockmekanismen designades av Edmund Beckett Denison (på bilden nedanför), en advokat (och inte en klocktillverkare). Edward Dent hade påbörjat den ursprungliga designen, men Denison gjorde i efterhand flera modifieringar, så han är faktiskt krediterad som chefsdesigner.

08Rena turen att byggnaden står kvar…
Stora delar av London blev sönderbombat av tyskarna under andra världskriget. Britterna gjorde allt i sin makt för att skydda Big Ben, och dimmade till och med av ljuset helt och hållet från byggnaden för att fiendeplan inte skulle se den.

09

Urtavlornas deisgn…
Urtavlan och dess siffror ritades och designades av Augustus Pugin (se bild nedanför). Urtavlorna är uppsatta i en järnställning som är 7 meter i diameter. Denna stöder 312 glasskivor, så kallat opalglas och det hela påminner om ett blyinfattat fönster. Några av skivorna kan tas ur ramverket för närmare inspektion.

BBC Radio 4…
Den inledande melodin för heltimme, samt timslagen, spelas varje dag i BBC Radio 4 som signatur inför nyhetssändningarna klockan 18.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om London

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar