10 fakta du antagligen inte visste om bomull

Bomull är en textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet. Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat har bidragit till att den snabbt fått övertag över lin och ull som textilråvara. Egyptisk bomull anses vara av särskilt hög kvalitet, eftersom dess fibrer är längre än andra sorter. Här följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om det material som du i princip har på dig varje dag!
01Bomull har funnits länge…
Man vet att bomull har används under en lång period, delvis på grund av att man har hittat frön i Peru som dateras så långt tillbaka som till 450 år f.Kr

02Allt på plantan går till användning…
Inget
av plantan förspills, men dess fiber är det främsta skälet till att odla bomull. Även fröna används till bland annat djurfoder. Växtstjälkarna planteras tillbaka i jorden efter skörden, så att det blir en skörd även nästa säsong igen.

bomull1

03Det består av ett hållbart fiber…
Fröna planteras på våren och skördas på hösten. Det tar ungefär fem till sex månader för plantorna att mogna och frökapslarna att öppnas och vara redo för skörd.

04

Bomullsfiber består av naturliga polymer…
Vi människor kan inte smälta bomullsfiber som består av cellulosa, men idisslar som kor och hästar kan smälta det eftersom de har ett enzym som kan bryta ner det till socker.

bomull2

05Först under vikingatiden nådde bomullen Sverige…
Bomull kom till Sverige under vikingatiden. Men som råvara hade bomull en mycket liten betydelse i Sverige fram till 1700-talet.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar