10 fakta du antagligen inte visste om Borta Med Vinden

Borta med vinden (originaltitel: Gone with the Wind) är en amerikansk film från 1939, baserad på romanen Borta med vinden skriven av Margaret Mitchell. Filmen hade biopremiär i USA den 15 december 1939 och producerades av David O. Selznick i slutet av den tid då producenter kunde avskeda regissörer på ”löpande band” eller använda ett flertal regissörer för olika typer av tagningar. Victor Fleming står dock officiellt för regin av filmen, men dess konstnärlighet står utan tvekan producenten David O. Selznick för. Om du ännu inte sett den hyllade klassikern från 1939 är det på hög tid att du springer till närmsta videobutik och hyr dig ett exemplar! Här följer tio lite mindre kända fakta om filmen, som du antagligen inte kände till sedan tidigare!01Även när inspelningen av filmen hade påbörjat hade regissören David Selznick ännu inte bestämt vem som skulle passa bäst i rollen som Scarlett, trots att han hade en uppsjö av kända skådespelerskor att välja bland. Men efter att Vivien Leigh hade provspelat rollen som Scarlett blev hon omgående inkallad för att prova på att filma i skarpt läge. Och så fick det bli – Vivien Leigh fick som bekant rollen som Scarlett.

02

Den regissör som från början var tänkt att regissera filmen, George Cukor (se bild nedan), fick sparken ganska omgående efter filmatiseringens start. George hade lagt ner över två år av planering och utveckling inför filmen. Den officiella anledningen till att George Cukor fick gå var att han och David Selznick inte kunde komma överens om filmens takt och huruvida detaljrik all rekvisita skulle vara. Men enligt källor ska George Cukor egentligen ha fått sparken på grund av sin öppet homosexuella läggning.

bortamedvinden1
03Totalt sett hade Borta med vinden hela tre regissörer. Efter att herr Cukor fick lämna efter endast 18 dagars filmande blev han istället ersatt av Victor Fleming, som tidigare hade regisserat en annan klassiker; Trollkarlen från Oz. Under produktionens gång fick dock Fleming ett nervöst sammanbrott och hotade med att köra av med bilen utför en klippa, som enligt källor ska ha varit fejkat, och istället fick Sam Wood ta över fram till Victor Fleming under återvända. Cukor filmade i 18 dagar, Fleming i 93 dagar och Wood i 24 dagar.

04Howard Hall, en affärsmagnat och filmentusiast från Iowa, USA, fick vid ett tillfälle tillträde till inspelningen under grillscenen. Där passade han på att filma berömda röster och skådespelare i hopp om att det kunde bli lite extramaterial runt Busch Gardens, där scenen spelades in. Filmen låg inne Halls Brucemore villa fram till 2000-talet, där inspelningen upptäcktes bland andra filmer. Filmfrekvenserna överlämnades sedan till ”National Trust for Historic Preservation”.

bortamedvinden2
05Leslie Howard avskydde sin roll som Ashley Wilkes. Howard var en nätt man i sin tidiga 40 år, och hade under sina tidigare roller mestadels porträtterat svaga och klent byggda män. Han gick endast med på att spela rollen som Ashley Wilkes, som var tänkt att vara en stilig man på 21 år i början av filmen, eftersom Selznick erbjöd honom en producentroll i en kommande film.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar