10 fakta du antagligen inte visste om Brasilien

Brasilien är världens femte största land sett till ytan. Landet tar upp hela 47,3% av Sydamerika och gränsar till samtliga länder, förutom Chile och Ecuador. Hos oss i Sverige associeras landet kanske mest med fotboll och kaffe. Därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om det gigantiska landet nedanför USA.01) Om du har planer på att byta kön är det antagligen en bra idé att vara brasilianare. Sedan år 2008 ingår nämligen en operation under folkhälsosystemet, vilket gör det gratis.

02) 92% av alla fabriksnya sålda bilar i Brasilien använder etanol som bränsle, som framställs av sockerrör. Miljötänk.

03) Den största befolkningsgruppen av katoliker är varken i Spanien, Polen eller Italien – utan i Brasilien. Hela 64% av befolkningen är nämligen katoliker.

brasilien2

04) Landet i fråga var de första av dem alla att förbjuda och bannlysa solarium.

05) En studie har visat att hela 35% av befolkningen bosatta ute i landsbygden i landet vid något tillfälle har haft sexuellt umgänge med ett djur.

06) Regeringen i Brasilien försökte vid ett tillfälle att sälja ett hangarfartyg via eBay. Japp, det är sant.

07) Rio de Janeiro i Brasilien är de homosexuellas paradis. Cirka 20% av den manliga befolkningen är nämligen homo- eller bisexuella.

brasilien3

08) Rio de Janeiro var en gång i tiden Portugals huvudstad – vilket också gör det till den enda huvudstad som inte varit benägen i Europa hos ett europeiskt land.

09) År 2013 förlorade världens sjunde rikaste man, brasilianaren Eike Batista, hela sin förmögenhet på närmare 30 miljarder dollar. Idag är han istället skuldsatt med cirka en miljard dollar. Så kan det gå.

10) I Brasilien har bara cirka 43% av landets befolkning en gymnasieutbildning. Detta kan jämföras med Sverige som ligger på hela 87%.

BONUS) Att rösta i ett val är obligatoriskt i Brasilien.

 

Läs även
usafokus
10 fakta du antagligen inte visste om USA

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar