10 fakta du antagligen inte visste om bröllop

En vigsel mellan en man och en kvinna – eller mellan kvinna och kvinna, eller man och man – är antagligen något av det finaste och vackraste som finns. Bröllopsindustrin har i alla tider varit en väldigt vinstdrivande verksamhet, och på senare år har det också kommit att bli större affärer än någonsin av giftermål. Om vi bortser från det ekonomiska när det kommer till bröllop, kan vi här bjuda på tio fakta som du med all säkerhet inte kände till!


01) I många samhällen sparar familjer pengar för att täcka bröllopskostnaderna på samma sätt amerikanerna sparar pengar för att täcka ett barns högskoleutbildning. Många föräldrar börja spara pengar så snart en dotter föds. Det hör också till traditionen i många länder att brudens föräldrar ska bekosta bröllopet. Men vi har kommit längre än så i Sverige, va?

02) Fijianerna tror att guden Nangganangga, som vakar över gifta par, inte kommer att låta en ungkarl komma in i det fijianska paradiset, och kommer att förvandla honom till aska om han dör ogift. Känn ingen press, fijianer.

03) På ön Borneo (sydväst av Filippinerna) tror invånarna att kvinnan är själlös fram till den dagen då hon gifter sig.

brollop2

04) Vigselringen är oftast placerad på det tredje fingret på vänster hand, eftersom de gamla egyptierna trodde att venen på den handen (som romarna kallade ”kärleksvenen”) var direkt knuten till hjärtat.

05) Att kasta ris på det nygifta brudparet under ett bröllop symboliserar fruktbarhet, välstånd och frikostighet. I vissa länder kan bruden även bära kärvar av riskorn. Vissa kyrkor och bröllopsplatser försöker att avråda från riskastning på grund av tron att fåglar kan dö som äter den. Detta är dock felaktigt.

06) En bröllopstårta är traditionellt en symbol för lycka och fertilitet och har varit en del av bröllopsfirandet sedan romartiden, då en liten tårtbit bröts itu över brudens huvud i slutet av ceremonin, just för att förstärka hennes fertilitet.

07) I vissa afrikanska ceremonier är det en lyckoönskan att hälsa den nya bruden med orden: ”Må ni bära 12 barn med honom”.

brollop1

08) En brud som traditionellt blir buren över tröskeln av brudgummen symboliserar antingen hennes ovilja att lämna sin fars hem, eller på grund av onda andar som svävar vid tröskeln, så hon lyftes över ingången för att bli skyddad från andarnas onda krafter.

09) Påven Innocent III (1160/1216) förklarade att en väntetid bör vara mellan trolovning och giftermål, vilket skulle separera förlovningen och själva giftermålet. Det första noterade frieriet med en diamantring var 1477 när kung Maximilian I av Tyskland (1459-1519) friade till Maria av Burgund (1457-1482) och erbjöd henne en diamant för att försegla sitt löfte.

10) I dagens Saudiarabien, Iran och Pakistan kan en flicka som förlorar sin oskuld före äktenskapet bestraffas eller bli avrättad tillsammans med sin älskare och män från sin egen familj.

BONUS) I Indien betraktas det som ett form av skydd och tur att symboliskt ha ett bröllop med ett träd. Låter vettigt.

 

Läs även
aktenskapfokus
10 fakta du antagligen inte visste om äktenskap

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar