10 fakta du antagligen inte visste om bröstcancer

Årligen drabbas miljontals världen över av bröstcancer – den näst vanliga cancerformen som finns. Idag, jämfört med fyrtio år tillbaka, har det blivit allt vanligare att diagnostiseras med bröstcancer, men likaså har människan också lärt sig att behandla en stor del av de drabbade – detta tack vare bidrag till forskningen. Nedan följer tio fakta som du antagligen inte kände till om det som till största del drabbas kvinnor.

01) Cirka 95% av alla kvinnor som får bröstcancer är 40 år eller äldre.

02) Att utföra en mammografi kan bidra till att minska antalet dödsfall relaterat till bröstcancer med 30-40% bland kvinnor i åldern 40 till 70 år. Så gör din mamma, syster, dotter eller vän en stor tjänst och ta med henne på de mammografi-bussarna som brukar hålla till utanför köpcentrum och matbutiker!

03) Dödsfall relaterat till cancer har minskat i sin helhet under de senaste tjugo åren, och likaså gäller det dödsfall inom bröstcancer. Dödsfallen har minskat sedan 1990 tack vare tidiga upptäckter, bättre screening, ökad medvetenhet och nya behandlingsalternativ. Förhoppningsvis når vi en nollgräns när det kommer till dödsfall inom en snar framtid!

brostcancer2

04) Bara i USA blir cirka 220 000 kvinnor årligen diagnostiserade med bröstcancer. Cirka 40 000 av dessa kommer inte att klara det. Det betyder att en kvinna dör av bröstcancer var trettonde minut – bara i USA.

05) Var nittonde sekund blir någon diagnostiserad med bröstcancer någonstans i världen.

06) Bröstcancer är som bekant mest utbrett hos kvinnor. Att en man ska få samma diagnos är cirka 1 på 1 000.

07) Cirka 5 till 10% av de som får bröstcancer kan spåras till specifikt ärvda genmutationer, såsom ”BRCA1”- och ”BRCA2”-genmutationer. Cirka 1% av befolkningen bär på denna genmutationen.

brostcancer5

08) Enligt ”National Cancer Institute” kommer var åttonde kvinna som föds idag att någon gång under sin livstid bli diagnostiserad med bröstcancer.

09) Forskning tyder på amning i ett år eller mer minskar den totala risken för bröstcancer med 4,3% för varje tolv månaders amning. En möjlig förklaring är att amning ofta avbryter en kommande menstruationsperiod, vilket innebär färre menstruationscyklar och mindre östrogenexponering.

10) Risken för överviktiga kvinnor att utveckla bröstcancer efter klimakteriet är nästan dubbelt så stor jämfört med en kvinna av normalvikt.

BONUS) Cirka 85% av alla de kvinnor som får bröstcancer har ingen tidigare familjehistorik av bröstcancer.

 

Läs även
brostfokus
10 fakta du antagligen inte visste om bröst

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar