10 fakta du antagligen inte visste om Bumerangnebulosan

Bumerangnebulosan är en protoplanetarisk nebulosa belägen cirka 5 000 ljusår från jorden i Kentaurens stjärnbild. Bumerangnebulosan fotograferades av Rymdteleskopet Hubble år 1998. Med hjälp av Swedish-ESO Submillimetre Telescope vid La Silla-observatoriet i Chile mätte forskare 1995 temperaturen i nebulosan till 1 K (motsvarar −272,15 °C), vilket gör nebulosan till den naturligt kallaste plats i universum som människan känner till hittills. Här kommer dock tio fakta om Bumerangnebulosan som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

01Den absolut kallaste platsen…
Som redan nämnt i förtexten är Bumerangnebulosan den absolut kallaste plats vi känner till i hela universum – eller ja, kallast på ett naturligt vis då så klart. Temperaturer har uppmätts till hela -272,15 °C.

02Till och med kallare än kvarlevor från Big Bang…
Åter igen är vi inne på hur kallt det är (men det är svårt att släppa). Visste du att det faktiskt är kallare än de kylande kvarlevorna som efterlades av Big Bang. Dessa rester finns överallt i universum och har en temperatur på upp till -270 °C.

03Får sin färg från en dvärgstjärnas ljus…
Bumerangnebulosan lyser i ett färgglatt sken och är fullt synlig, men den här glöden är faktiskt orsakad av den centrala vita dvärgstjärnans ljus som återspeglas av de dammkorn som finns i nebulans gas.

04

Är fortfarande väldigt ung…
Detta betyder helt enkelt att Bumerangnebulosan är mycket ung eftersom i äldre planetariska nebulosor är det de ultravioletta strålarna som emitteras av de centrala vita dvärgstjärnorna, som gör att gaserna i nebulosan glöder starkt. Den vita dvärgstjärnan är ännu inte i det stadium där den kommer att avge ultravioletta strålningar.

05Fått sitt namn tack vare hur vi ser den…
Fenomenet har fått sitt namn från den asymmetriska formen, som syns med hjälp av de optiska teleskopen stationerade på marken här på jorden.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar