10 fakta du antagligen inte visste om Bumerangnebulosan

06Ser annorlunda ut i Hubble-teleskopet…
När denna nebulosa först upptäcktes med markteleskop fann forskare att nebulosans form faktiskt såg lite förvrängd ut. Rymdteleskopet Hubble svängde om kameralinsen mot nebulosan år 2003 och upptäckte att den såg mer ut som en timglas när den ses i synliga våglängder.

07

Utseendemysteriet fick sig en förklaring…
Hubble såg sedan nebulosan ett antal gånger och det gjorde också flera andra teleskop. Ett nytt mysterium uppstod som senare kom att bli löst. Faktum är att planetariska nebulosor har formen av ett timglas i allmänhet, men det händer bara – och endast – när gas från centralstjärnan sprutas ut med hög hastighet.

08Ett omdiskuterat namn…
Egentligen kan man säga att namnet – Bumerangnebulosan – är felaktigt, tack vare att man såg den från ett markteleskop i Australien. Upptäckarna, Mike Scarrott och Keith Taylor, tyckte att det såg ut som en bumerang – men i själva verket liknar det mer en fluga eller ett timmerglas.

09

Har förlorat enorm mängd solmassa…
Forskare på amerikanska NASA säger att den centrala vita dvärgen av Bumerangnebulosan har förlorat nästan 1,5 gånger solmassan under de senaste 1 500 åren.

010Logisk förklaring till det kalla klimatet…
Anledningen till att det är så oerhört kallt beror på att gasen som sprutas ut från den centrala vita dvärgstjärnan expanderar utåt vid en mycket snabb hastighet på 164 kilometer per sekund. Detta gör det möjligt för gasen att förlora sin värme. Det fungerar på samma sätt som kylskåp, där expanderande gas möjliggör kylning.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om internationella rymdstationen

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar