10 fakta du antagligen inte visste om filmen Captain Phillips

Captain Phillips är en amerikansk biografisk film från 2013, i regi av Paul Greengrass med Tom Hanks och Barkhad Abdi i huvudrollerna. Filmen bygger på den verkliga händelsen om Kapten Richard Phillips, som togs som gisslan av somaliska pirater i Indiska oceanen under MV Maersk Alabama kapningen 2009. Captain Phillips visades först på New York Film Festival 2013 och hade sedan biopremiär i oktober 2013. Under 2014 blev Captain Phillips nominerad till sex stycken Oscars − bland annat för bästa film 2013 och Abdi för bästa manliga biroll − men vann ingen av dem. Med detta sagt kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om filmatiseringen!





01Den somaliske piraten tjänade avsevärt mindre än de övriga i filmen…
Barkhad Abdi, som spelade den somaliske piraten Muse, föddes faktiskt i Somalia och hade aldrig tidigare arbetat som skådespelare. Han improviserade även den välkända <>: ”Look at me, I am the captain now!” (”Titta på mig, jag är kaptenen nu!”). Barkhad Abdi tjänade endast 65 000 dollar för sina insatser, vilket skilde sig rejält från Tom Hanks (kapten Phillips) lön.

02Kapten Phillips var inte så älskad som han framstår som…
I filmen lyftes kapten Phillips fram som en heroisk och älskad kapten av sina besättningsmedlemmar. Men i själva verket var den verklige kapten Phillips en butter och självgod man, som var lågt betraktad av hans besättningsmän.

captainphillips1

03För att bygga spänning fick ingen träffa piraterna innan de stormade fartyget…
I filmen Captain Phillips – för att bygga spänning – fick övriga skådespelare som spelade besättningsmedlemmar på skeppet inte träffa de somaliska piraterna fram tills scenen där de stormade fartyget. Tom Hanks sade att de var de tanigaste och läskigaste människor han någonsin har stött på.

04

Samma Navy Seal-team som tog död på Bin Ladin befriade kapten Phillips…
Det amerikanska Navy Seal-teamet som tog död på Usama Bin Ladin blev världsberömda över en natt efter nyheten om den störtade gerillaledaren för Al-Qaida. Det var också precis samma militärteam som befriade kapten Phillips och tog död på de somaliska piraterna.

captainphillips2

05Idag avtjänar Abduwali Muse ett 33 år långt fängelsestraff…
Den riktiga sjöpiraten, Abduwali Muse, var bara mellan 15-16 år när han stormade fartyget och kidnappade kapten Phillips. Den exakta åldern är lite osäker, men idag avtjänar han ett 33 år långt fängelsestraff.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>

 




Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar