10 fakta du antagligen inte visste om Carlsberg

Carlsberg grundades 1847 av den då 24-årige Jakob Christian Jacobsen. Idag finns det cirka 100 bryggerier fördelat i de cirka 150 länder där ölen går att inhandla. Jacobsens bryggeriintresse uppstod då hans far tidigare hade arbetat inom samma område. När fadern dog 1835 tog han över bryggeriverksamheten och när modern avled ärvde han bryggeriet och en stor summa pengar som kom att investeras i grundandet av Carlsberg. Att avnjuta en Carlsberg tillsammans med gott sällskap eller god mat är jag nog inte ensam om, så därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om den danska öljätten!01) Carlsberg grundades hela 17 år före den populära ölen Heineken. In your face, holländare!

02) Före Adolf Hitler och övriga nazister tog över hakkorset och dess innebörd innehöll Carlsbergs logotyp just ett hakkors. Detta valde dock företaget att ta bort från logotypen i samband med att nazismen växte sig större.

03) Trots att grundaren inte hade några som helst erfarenheter inom forskning ansåg Jacobsen att industrialiseringen av ölbryggarprocessen bör baseras på vetenskap och forskning. År 1875 lanserade han därför ”Carlsberg Laboratory”, som på ett vetenskapligt vis skulle ta fram den absolut bästa bryggartekniken. Till råga på allt har faktiskt avdelningen tagit fram ett par banbrytande upptäckter, bland annat vad pH-värdet bör vara i öl för bästa resultat. Idag använder sig nästan alla världens bryggerier i världen av resultat baserade från ”Carlsberg Laboratory”.

carlsberg1

04) En hel drös välkända människor har besökt bryggeriet i Köpenhamn. Några av dessa är bland annat Drottning Elizabeth II, Winston Churchill och den ryska kosmonauten Yuri Gagarin, bara för att nämna några.

05) Carlsberg är ett av världens fem största ölmärken, med hela 46 000 anställda världen över.

06) År 2014 producerade öljätten hela 120 000 000 hektoliter öl.

07) Carlsberg äger hela cirka 500 olika ölmärken världen över. Fyra av de 15 största ölen i Europa ägs av just de danskgrundade företaget.

carlsberg2

08) Cirka 100 anställda i företaget är bara fokuserade på forskning, jäsning, ingredienser och bryggtekniken.

09) Den totala längden av hyllor i Carlsbergs arkiv uppgår till hela tre kilometer, där cirka 300 000 fotografier dokumenterar företagets historia.

10) Öl är bra för håret, just för att det innehåller så mycket B-vitaminer (ärligt talat, har du sett en alkoholist med dåligt hår någon gång?), men visste du att Carlsberg även har släppt ett eget schampo?Läs även
beerfokus
10 fakta du antagligen inte visste om öl

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar