10 fakta du antagligen inte visste om Chile

06Teoretiskt sett skulle chilenarna kunna gräva sig till Kina…
I princip alla västerländska länder brukar skoja om att man ska ”gräva sig igenom jorden till Kina”, alltså ett hål rakt ner som skulle leda till landet Kina. Du har säkert hört det vid något tillfälle. Men sanningen är den att det endast finns två länder som teoretiskt sett skulle kunna gräva sig till Kina. Dessa två länder är Argentina och Chile. Om du skulle gräva dig igenom jorden från Sverige skulle du hamna ungefär vid Nya Zeeland

07

Världens största pool…
Världens största swimmingpool
 ligger i Algarrobo, Chile (se bild nedanför). Poolen är 1 012 meter lång, täcker cirka 20 hektar, rymmer runt 250 000 000 liter vatten och kostar närmare 4 000 000 dollar per år att underhålla.

08Den mest bisarra anledningen till krig…
Spanien inledde ett krig med Chile och Peru år 1864 genom att ta över en ö för sin strategiska källa för fladdermusavföring, vilket var en viktig ingrediens för krut.

09

Minst nederbörd på jorden…
Atacamaöknen är ett mycket nederbördsfattigt ökenområde med kallt klimat i norra Chile mellan Stilla havet i väster och Anderna i öster. Öknen, som är relativt bergig, är ca 1000 km lång från norr till söder. I vissa delar av ökenområdet har det aldrig någonsin dokumenterats att det har regnat.

Stavade fel på 50 peso-mynten…
År 2008 tryckte den chilenska regeringen upp ett antal 50 peso-mynt, där landets namn var felstavat varpå det istället stod ”Chiie”. Misstaget upptäcktes inte av någon förrän året därpå, vilket ledde till att den verkställande direktören för det statliga företaget där mynten tillverkades fick sparken med omedelbar verkan. 
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Peru

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar