10 fakta du antagligen inte visste om chips

Potatischips är tunna friterade skivor av potatis (oftast i alla fall). De chips som säljs i svenska butiker finns i olika utföranden; räfflade, finräfflade och släta. I till exempel USA finns även fyrkantiga potatischips. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om fredagsmysets viktigaste ingrediens!

01En banbrytande ny form av saltteknik…
Vi känner bara smaken av cirka 20% av allt salt som finns i potatischipsen. Som svar har Lay´s utvecklat en ny form av salt, som levererar samma smak men gör att de kan använda 25% mindre salt till sina chips.

02Uppfanns av ren irritation…
Potatischipsen tros ha sitt ursprung år 1853 när en kock fick sina stekta potatisar tillbakaskickade av en irriterad kund flera gånger om, eftersom potatisarna enligt kunden var för tjocka. Kocken tröttnade till slut på kunden, skar potatisen i extremt tunna skivor och lade på extra mycket salt. Kunden – till kockens stora förvåning – älskade det nya påhittet.

03Innehåller hög dos av strålning…
Tekniskt sett skulle du får en större dos av radioaktiv strålning från att äta en påse med chips varje dag, än vad du skulle få om du bodde bredvid ett kärnkraftverk.

04

”Luften” finns där av en anledning…
All luft i chipspåsarna som vi klagar över är faktiskt kväve och tjänar ett syfte. Det bevarar krispigheten och ger ett extra skydd när de fraktas.

05Pringles recept sticker ut från mängden…
Vi nämnde tidigare att nästan alla chips består av potatis. Det populära märket Pringles är nämligen ett undantag, och består av en slam av ris, vete, majs och några potatisflingor.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar