10 fakta du antagligen inte visste om chips

06Tack för smakerna, Irland…
Vi har irländarna att tacka för de smaksatta chipsen! Mer exakt var det företaget Smiths Potato Crisps Company Ltd. som grundades år 1920 som började att sälja smaksatta chips i papperspåsar i London. De första smaksatta chipsen var av ostsmak.

07

Ansågs till en början som mat…
Under 1950- och 60-talet marknadsfördes chips som en del av kostcirkeln. På i princip samtliga annonser kunde man se chips tillsammans med någon form av mat, då företagen ville indikera på att chips var en hälsosam och naturlig del av människans kost.

08Snabb process…
Under skördetiden kan säsongspotatisen skördas, stekas, packas och finnas tillgängliga på hyllorna i varuhusen som potatischips på mindre än 24 timmar.

09

Lay´s under flera olika namn…
Världens största chipstillverkare – Lay´s – har helt olika namn beroende på var i världen du befinner dig. I Storbritannien och Irland går de under namnet Walkers, medan de i Vietnam heter Paco. I Egypten får du istället leta efter något som heter Chipsy och i Australien Smith´s.

Åts med kniv och gaffel…
Till en början serverades potatischipsen endast på restaurang, där de åts med kniv och gaffel liksom pommes frites. Under 1890-talet och i början av 1900-talet började chips tillverkas och säljas i livsmedelsaffärer. Förutsättningarna för chipstillverkning förändrades dramatiskt när fritösen uppfanns år 1929 och chips började då att tillverkas i större skala.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om potatis

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar