10 fakta du antagligen inte visste om citroner

Citron är ett träd i familjen vinruteväxter och även namnet på själva frukten. Citronen är inte en naturlig art utan en hybrid mellan andra arter i släktet Citrus. Citronen bildar en taggig buske eller litet träd mellan 3 och 6 meter. Bladen blir 6,5-10 centimeter långa och är elliptiska till äggrunda, spetsiga eller uddspetsiga. Bladskaften har smala vingar. Den bildar både tvåkönade blommor och rena hanblommor med bara ståndare. Med största sannolikhet använder du ofta citroner när du lagar mat eller bakar, men här är tio fakta som du med största sannolikhet inte kände till om något så vardagligt som just citronen!01) Vad som kanske kan låta lite kontroversiellt, men faktiskt har blivit bevisat, är att citroner kan mildra akne och ta bort pormaskar från ansiktet. Citroners antibakteriella och svampdödande egenskaper gör dem till ett naturligt alternativ för att behandla akne. Det är inget vidare avancerat heller; skär upp en citron och gnugga den lite lätt mot ansiktet upprepande gånger under en längre period bara.

02) Saften från en citron håller bananer, äpplen, avokado och annan färsk frukt från att bli mörka i flera timmar!

03) Du kan få 2-3 matskedar saft och 2-3 teskedar rivet skal från en medelstor citron.

citroner1

04) Citroner kan hålla sig färska i kylskåp i upp till sex veckor och vid rumstemperatur i cirka två veckor. Däremot kommer en citron som har varit i rumstemperatur att innehålla mer saft jämfört med en citron som har legat i ett kylskåp.

05) Strunt i Pepsodent och allt vad alla mirakeltandkrämer heter! Citron gör nämligen dina tänder vitare också. Allt du behöver är lite bakpulver och citron. Blanda dessa till en sörja och smeta sedan ut det på tänderna. Se dock till att inte ha det liggandes på tänderna i mer än en minut, eftersom syran i citroner är såpass stark att den kan slita på emaljen. Därefter sköljer du bara ur munnen och borstar bort allt med en vanlig tandborste.

06) Den höga surheten hos citroner gör dem till goda rengöringshjälpmedel. Det kanske förklarar varför så många städprodukter finns med citrondoft!

07) Ett enda citronträd kan producera upp till 270 kg citroner – varje år! Likaså kan bladen från citronträden användes för att göra te!

citroner2

08) Citronträden har sitt ursprung från Asien. Forskare tror att de första träden började växa i södra Indien, norra Burma eller någonstans i Kina. Man vet med andra ord inte helt klart.

09) Europas första citronträd planterades i Genoa, Italien, under 1500-talet.

10) James Lind (1716-1794), en skotsk läkare som var först med att uppmuntra konsumtionen av citrusfrukter (särskilt citroner och apelsiner) till att förebygga och bota skörbjugg.

 

Läs även
ananasfokus
10 fakta du antagligen inte visste om ananas

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar