10 fakta du antagligen inte visste om Colosseum

Colosseum, Kolosseum eller Flaviska amfiteatern är en ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 70 och 80 år e.Kr. Kejsar Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där för en stor publik, som mest 87 000 åskådare. Även om den historiska byggnaden i dag inte är helt intakt, besöker årligen miljontals turister platsen. Här följer tio fakta som du antagligen inte kände till om Colosseum!
01Över 600 olika växtarter har kunnat identifieras intill byggnaden…
Fram tills idag har 684 växtarter identifierats vid Colosseum. Många av fröna planterades genom avföring av de många exotiska djur som hämtades långt från det romerska rikets gränser.

02Fylldes med vatten…
Det kanske kan vara svårt att tro, men år 86 e.Kr. fylldes Colosseum med vatten för att iscensätta ett fullständigt sjöslag för en fullsatt publik.

colosseum1

03Arenans grund var fylld av sand…
Det latinska ordet ”arena” betyder ”sand”, varpå vi har fått den moderna definitionen eftersom romarna täckte arenans grund med sand. Sanden fanns där för att absorbera den enorma mängd blod som spilldes från både olika djur och människor.

04

Specialförband hämtade in livsfarliga och exotiska djur…
Den romerska kejserliga armén skapade specialiserade stridande förband för att fånga in farliga och vilda djur som de kunde slåss med på Colosseum. De förbjöds att skada djuren och ansågs ha ett av de farligaste jobben i riket.

colosseum2

05Ett annorlunda sätt att fira en seger…
Rom firade en seger genom att släppa 1 000 strutsar, 1 000 björnar och 1 000 rådjur på Colosseum, varpå folket blev beviljade att ta död på vad de ville och därefter ta hem köttet.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar