10 fakta du antagligen inte visste om Colosseum

06Fick sitt namn efter en stor staty…
Colosseum ärvde namnet från en närliggande bronsstaty, som var nästan lika stor som Frihetsgudinnan i New York, USA. Bronsstatyn kallades för ”Kolossen på Nero”, översatt till svenska.

07

Arenan var extremt modern för sin tid…
Precis som många av de större fotbollsarenorna har idag, hade även Colosseum en takduk som täckte större delar av arenan. Takduken var konstruerad för att hålla sol och regn borta från åskådarna och gav en behaglig bris för publiken. Den var helt infällbar

colosseum3

08Den sista episka kampen…
Den sista kampen som ägde rum på arenan var under år 80 e.Kr. i Rom mellan Verus och hans sedan länge vän Priscus. Kampen var rätt ut sagt episk, och båda förklarades som segrare och blev benådade sin frihet av kejsaren.

09

Europa fick se den första giraffen…
Julius Caesar införde den första giraffen till Europa. Giraffen fick namnet ”kamelleoparden”, eftersom folket tyckte de såg ut som en blandning mellan en kamel och en leopard. Giraffen lät dock senare dödas på arenan.

colosseum4

010Över en halv miljon djur dödades…
Man vet inte några exakta siffror, men forskare och historiker uppskattar att någonstans mellan 500 000 – 1 000 000 djur av hundratals olika arter lät dödas på Colosseum.
Läs även
romerskariketfokus
10 fakta du antagligen inte visste om romerska riket

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar