10 fakta du antagligen inte visste om fonten Comic Sans

Comic Sans (också känt som Comic Sans MS), som skapades 1994 för Microsoft av Vincent Connare, är ett handstilsinspirerat sans-serif-teckensnitt som vunnit mycket stor popularitet, kanske främst på grund av sin informella och lediga ordbild. Åtta år senare skapade Apple ett liknande typsnitt som kallades Chalkboard, men det misslyckades eftersom Comic Sans redan hunnit bli en succé. På senare år har däremot trenden vänt, och Comic Sans har idag istället lyckats med bedriften att vara en av de mest hatade typsnitten som existerar, speciellt bland yrkesprofessionella inom grafisk design. Du har med all sannolikhet stött på den någonstans tidigare, och nu är det dags att lära sig lite om den!01Typsnittets existens är tack vare Microsoft Bob. Bob var en gulfärgad tecknad, glasögonbärande och Bill Gates-liknande användarguide framtagen av Microsoft. Texten i Bobs pratbubblor var från början tänkt att skrivas med typsnittet Times New Roman, men designern Vincent Connare trodde att ett såpass allvarligt typsnitt för en tecknad figur skulle tas på för stort allvar. Så han bestämde sig för att skapa ett mer ”barnvänlig” typsnitt, och så föddes typsnittet Comic Sans.

02

Vincent Connare har medgett att typsnittet inte är taget helt från eget huvud, då han ska ha tagit inspiration från två serietidningar som låg liggandes på hans kontor; The Dark Knight Returns och Watchmen. Han kombinerade typsnitten som användes i seriernas pratbubblor för att skapa sin egen stil. Så tack för Comic Sans, Batman.

comicsans2
03Det finns en rörelse på nätet som vill bannlysa typsnittet existens. I skrivande stund har hittills cirka 5 000 personer skrivit under på protestlistan, som i framtiden kommer att lämnas över till Microsoft, enligt utlåtanden. Protestaktionen går under namnet ”Ban Comic Sans” och är du en av alla de som vill skriva under gör du det HÄR (extern länk).

04Uppenbarligen verkar det som att skaparen, Connare, inte har något större sinne för humor heller när det kommer till Comic Sans-hatarna där ute, eller all satir som har uppstått tack vare typsnittet. I ett uttalande ska han tidigare ha sagt: ”Folk vet inte varför den skapades. Om de gjorde det skulle de inse att det är var vad design handlar om – att designa en produkt med en lämplig utformning. Inte som Times New Roman. De måste också dra ut sina huvuden från sina arslen… det gör mig förbannad”.

comicsans3
05Connare har dock inte gjort sig helt skyldig till att enbart skapa ett hatat typsnitt. Andra kända typsnitt som han på egen hand, eller har varit med, att utforma är bland annat Trebuchet, Marlett, Magpie och även några av alla Webdings.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar