10 fakta du antagligen inte visste om Costa Rica

Costa Rica, formellt Republiken Costa Rica, är en republik i Centralamerika. Landet gränsar till Nicaragua i norr, Panama i sydöst, Stilla havet i väst och syd, samt till Karibiska havet i öst. San José är landets huvudstad och även den största staden i Costa Rica med cirka en tredjedel av befolkningen i storstadsområdet. Men nu skippar vi det ointressanta och går direkt in på det som betyder något! Här är tio fakta som du bör känna till om Costa Rica!

01Lät Taiwan bygga bro – sade upp kontakten…
En bro byggd 2003 i norra Costa Rica kallas allmänt som ”Backstab Bridge”. Den betalades för, konstruerades och byggdes av Taiwan, men strax efteråt avbröt Costa Rica alla band med Taiwan till förmån för Kina.

02Google Maps orsakade invasion…
Ett fel på Costa Ricas gräns på Google Maps ledde till en invasion mot landet av Nicaraguas armé. Google svarade och sa att deras kartor ”inte skulle användas som referens för att bestämma militära åtgärder mellan länder”.

03Blandade ihop flygplats med land…
Under toppen av Ebola-nyheterna under år 2014 började folk att undvika flygplatsen Liberia i Costa Rica. Detta eftersom invånarna trodde att flygplatsen – med samma namn som landet Liberia – var just landet i fråga som det rörde sig om.

04

Inga fredshandlingar har skrivits…
Eftersom Costa Rica inte skrev under Versailles-fördraget, har de varit i krig med Tyskland sedan första världskriget, och är tekniskt sett fortfarande i krig med landet.

05Omdirigerade militärbudgeten…
Landet i fråga är ett föredöme när det kommer till prioriteringar. De har nämligen avskaffat sin militär och omdirigerat militärbudgeten till hälso- och sjukvård, utbildning och miljöskydd för över 65 år sedan.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar