10 fakta du antagligen inte visste om cyklar

Bilarna blir fler och fler, men likaså cyklarna, som av många används dagligen för att ta sig till skolan eller jobbet. Andra för att motionera eller få en nypa av frisk luft. Många påstår också att det är den bästa uppfinningen människan utvecklat under modern tid. Och vi har mycket att tacka cykeln för, bland annat både asfalten och Nicke Nyfiken! 01) I början på 1900-talet var det populärt med sex dagar långa cykeltävlingar. Vinnaren skulle vara den som cyklade det längsta avståndet under dessa sex dagar. De blev ytterst lite sömn för deltagarna och att en del också började att hallucinera på vägarna och stigarna hörde inte alls till ovanligheten. Låter som en ganska underhållande sport att titta på!

02) Belagda vägar med asfalt blev inte till på grund av bilar, utan finns idag tack vare våra cyklar! Bilar ansågs förr kunna ta sig genom lite skumpigare terräng, men det var avsevärt svårare att cykla i dålig terräng.

03) Hans och Margret Rey var namnet på två judar som flydde Paris 1940 på cyklar, som Hans hade byggt själv. De flydde bara timmar innan nazisterna invaderade Paris. Bland de få ägodelar de fick med sig kom en sak att ändra framtiden för paret! Det var nämligen ett illustrerat manuskript av första Nicke Nyfiken-boken, som de senare skulle få publicera i New York.

cyklar1

04) Väg ”M-185” på Mackinac Island, Michigan, är den enda statliga motorvägen i USA där inga motorfordon är tillåtna. Där är det cyklar, hästar eller till fots som gäller!

05) I Storbritannien finns det inga lagar om hastigheter för cyklar. Däremot kan du bli bötfälld om du cyklar för galet! Detta går under termen ”cycling furiously”.

06) Under andra världskriget invaderade japanerna de största delarna av Malaysia med hjälp av cykel! Det kanske lite ovanliga fenomenet har gått till historien som ”Bicycle Blitzkreig”.

07) Fraktföretaget UPS grundades av två tonårskillar med hjälp av en cykel och en hundradollarssedel, som de hade lånat av en kompis.

cyklar2

08) Den sydkoreanska mannen Okhwan Yoon lämnade ett lönsamt jobb för att cykla världen över och stödja världsfreden. I över nio år har han cyklat över 192 länder på sex kontinenter och har överlevt sex bilolyckor, malaria, extrema temperaturer, rån och även kidnappning. Skam den som ger sig!

09) Lagen om cykelhjälm fick se sig besegrad i grannlandet Danmark. Motivationen till att det inte ska vara lag på hjälm löd följande: ”överväldigande bevis att påtvingade hjälmlagar leder till mycket mindre cykling”.

10) Det finns fler cyklar än människor i Nederländerna, och städerna planerar ofta infrastrukturen efter cyklar istället för bilar. Inte nog med detta, årligen plockas det upp 12 000 – 15 000 cyklar från kanalerna i Nederländerna!

 

Läs även
bilarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om bilar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar