10 fakta du antagligen inte visste om Dagen D

Landstigningen i Normandie, Frankrike, under andra världskriget är den mest omfattande landstigningen som skett under människans historia. Den militära operationen gick under kodnamnet ”Operation Neptune”, var etableringen av ett brohuvud under de allierades invasion av Normandie, även känd som ”Operation Overlord”, under andra världskriget. Tusentals soldater och civila fick sätta livet till, och här är tio fakta som du bör känna till om en av andra världskrigets mest historiska vändpunkt för de allierade. 

01) ”Dagen D” (”D Day” på engelska) var den största sjöburna invasionen i människans historia, med över 156 000 soldater som stormade Normandie.

02) Operationen skulle från början ha ägt rum den 5 juni 1944, men fick skjutas fram ett dygn på grund av dåligt väder.

03) När de allierade styrkorna invaderade Normandie låg Adolf Hitler och sov. Ingen av hans generaler vågade skicka förstärkning utan Hitlers tillstånd, och ingen av dem vågade heller väcka honom.

dagend3

04) Civila som fick sätta livet till i samband med invasionen och dagen därpå beräknades uppgå till cirka 3 000.

05) 4% av sanden på Normandies strand består än idag av metallpartiklar från invasionen under andra världskriget.

06) År 1942 hade kanadensarna, tillsammans med britterna, en övning som gick under namnet ”Dieppe Raid”. Övningen gick kort och gott ut på en invasion av Frankrike. Övningen blev dock inte så lyckad; 20% av styrkan blev eliminerad, 10% skadad och hela 30% blev tillfångatagen. Misstagen från övningen tror man idag har varit en stor grund till att de allierade lyckades med sin invasion två år senare i ett skarpt läge.

07) Theodore Roosevelt Jr var den enda general som faktiskt var involverad i själva invasionen.  Roosevelt Jr insisterade på att få vara med och vara en av de första som landsteg Normandies strand. Han överlevde attacken men dog oturligt nog av en hjärtattack bara en månad efter.

dagend2

08) Skådespelaren som spelar ”Scotty” i Star Trek blev skjuten hela sex gånger under invasionens gång. Fyra gånger i benet, en gång i bröstet och ett skott genom fingret. Snacka om att ha överlevnadstur!

09) Över 2 000 militära flygplan användes för att släppa ner över totalt 24 000 allierade soldater bakom fiendemuren. Detta för att säkra viktiga broar och vägar.

10) Många av fallskärmshopparna blev släppta på helt fel platser, och den man som kanske blev mest berömd för sin felsläppning var amerikanen John Steele, som blev hängande i över två timmar i kyrktornet på Sainte-Mère- Eglise-kyrkan.

 

Läs även
andravarldskrigetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om andra världskriget

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar